HOO-ov partner, Specijalna bolnica Sveta Katarina, postala Međunarodni centar izvrsnosti za sportsku medicinu Svjetske taekwondo federacije

05.06.2024 u 05:06
Podjeli na:
imageFoto: Specijalna bolnica Sv. Katarina

Zagreb, 4. lipnja 2024. - Povodom potpisivanja ugovora kojim je Specijalna bolnica Sveta Katarina, dugogodišnja službena bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog taekwondo saveza, proglašena Međunarodnim centrom izvrsnosti za sportsku medicinu Svjetske taekwondo federacije (Word Taekwondo) i službenom bolnicom WT-a, Hrvatski taekwondo savez (HTS) priredio je konferenciju za novinare u hotelu Sheraton Zagreb.

Ugovor su potpisali predsjednik Svjetske taekwondo federacije prof. Chungwon Choue i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina prof. dr. sc. Dragan Primorac. Događaju u hotelu Sheraton Zagreb, koji je umnogome nadmašio klasičnu press-konferenciju, nazočili su i novi ministar turizma i sporta Tonči Glavina, ravnatelj Sv. Katarine prof. dr. sc. Igor Borić, glavni tajnik HOO-a mr. sc. Siniša Krajač, donedavna ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac, predsjednik Zdravstvene komisije Svjetske taekwondo federacije prof. dr. Dae Hyoun Jeong, glavni tajnik Hrvatskog taekwondo saveza Petar Josipović, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a prim. dr. Miran Martinac, tajnica Komisije mag. pharm. Mimi Vurdelja te mnogi drugi uglednici. 

Apostrofirajući sjajne rezultate hrvatskog taekwondo sporta, s naglaskom da na prošlim OI Koreja nije imala medalju, a Hrvatska - dvije, čelnik WT-a prof. dr. Chungwon Choue, posebno je istaknuo da je "Specijalna bolnica Sveta Katarina jedna od najboljih na svijetu".

Predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo, najprije je predstavio vrhunska ostvarenja predstavnika svog Saveza:

- Hrvatski taekwondo perjanica je hrvatskog pojedinačnog olimpijskog sporta s osvojenim više od 400 medalja na međunarodnim natjecanjima, a među kojima je 5 olimpijskih medalja. U Hrvatskoj više od 10.000 osoba se bavi taekwondoom s tendencijom konstantnog porasta.Naši taekwondoaši su uistinu najizvrsniji, a Specijalna bolnica Sv. Katarina je svjetski centar izvrsnosti te ako želimo najbolji rezultat, onda je ova simbioza potpuno prirodna. Najbolja bolnica nama je jamstvo sportskog uspjeha i zbog toga smo ponosni na ovu suradnju. Budući da planiramo izgradnju Nacionalnog taekwondo centra te da je već Specijalna bolnica Sv. Katarina centar izvrsnosti WT-a, odmah nakon što izgradimo Centar, potaknut ćemo proces proglašenja Centra svojim centrom izvrsnosti.

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, dopredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza i član Vijeća HOO-a, prof. dr. sc. Dragan Primorac, bio je ključna osoba u realizaciji ovog ugovora: 

- Ovo je ogromno priznanje za hrvatsku medicinu, znanost i sport koje našu domovinu snažno pozicionira u globalnom okruženju. Zahvalan sam predsjedniku prof. Choue i vodstvu WT-a koji su nam ukazali povjerenje koje do sada nije dobila niti jedna zdravstvena institucija u svijetu. Naš koncept rada zasnivamo na načelima personalizirane medicine koristeći sve prednosti koje donosi cjelogenomska analiza te multi-omics pristup kao i regenerativna medicina, a interdisciplinarnim pristupom sportašima omogućujemo da na jednom mjestu obave cijelu dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju.

Ravnatelj Specijalne bolnice Sveta Katarina, prof. dr. sc. Igor Borić, nije skrivao zadovoljstvo:

- Specijalna bolnica Sv. Katarina službena je bolnica HOO-a, HNS-a i mnogih drugih nacionalnih sportskih udruga. Naš cilj je pomoći sportašima i pružiti najvišu kvalitetu usluge za sve sportaše. Prilika da budemo dio svijeta taekwondoa stavlja dodatnu odgovornost na nas da još više unaprijedimo kvalitetu naših usluga i budemo još bolji. 

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina nazvao je ovaj čin i velikom prilikom za jačanje pozicije Republike Hrvatske kao poželjne destinacije zdravstvenog turizma, dodavši:

- Drago nam je što ovim činom Hrvatska postaje dodatno globalno prepoznatljiva. Kao što slavimo naše uspjehe u sportu, trebamo slaviti i one koje smo postigli u medicini i znanosti. Bolnica Sveta Katarina je prepoznata kao globalni centar izvrsnosti i vrlo je značajno da unatoč tome što smo mala zemlja, postižemo vrhunske rezultate.

Izražavajući dobrodošlicu čelniku svjetske taekwondo udruge, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač kazao je kako se ovim ugovorom ispisuje povijest:

- Ovaj čin doprinijet će razvoju sporta jer Specijalna bolnica Sv. Katarina brine o svim hrvatskim sportašima, a sada taj kontekst skrbi za sportaše dobiva i puno veći značaj.


Ovaj značajni događaj označava novi iskorak u unaprjeđenju sporta i zdravlja sportaša diljem svijeta, upravo jer se radi o suradnji s organizacijom koja upravlja s jednim od najmasovnijih sportova u svijetu s više od 100 milijuna članova, a u čijem je sastavu 213 država članica plus nadnacionalna reprezentacija izbjeglica i prognanika. (hoo/vk)