U Splitu održana sjednica Zdravstvene i antidopinške komisije Europskih olimpijskih odbora

19.06.2024 u 17:06
Podjeli na:
imageFoto: HOO

Split, 19. lipnja 2024. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) bio je domaćin sjednice Zdravstvene i antidopinške komisije Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Splitu.  

Sjednicu je predvodio predsjednik Komisije prof. dr. Klaus Steinbach, nazočilo je 11 od 16 članova, a dobrodošlicu u Hrvatsku i uspješan rad poželio im je izaslanik predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač. 

U radu sjednice sudjelovao je hrvatski član Komisije prof. dr. Dragan Primorac, ujedno i član Vijeća HOO-a, koji je u njezino članstvo primljen 1. prosinca 2021. godine na 41. sjednici Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora (EOO) u slovačkom u Šamorinu.

Na sjednici EOO-ove Zdravstvene i antidopinške komisije u Splitu raspravljalo se o strateškim ciljevima i akcijama s ciljem zaštite zdravlja sportaša (nadzorom nad ozljedama, bolestima i mentalnim zdravljem), o razvijanju i poboljšanju znanja u sportskoj medicini kroz europsko zdravstvo (kroz online programe obuke i posjete EOO-ovih događaja za sve volontere i medicinske djelatnike NOO-a), o osiguravanju održivih standarda zdravstvene skrbi za sportaše na EOO-ovim natjecanjima (izradom dokumenta o minimalnim uvjetima za zdravstvenu zaštitu sportaša koji bi bili uključeni u ugovor s gradom domaćinom EI-ja) i dr. 

Predloženo je da se već na Europskim igrama 2027. godine u Istanbulu pokrenu sveobuhvatne strukture izvješćivanja i zdravstvene ankete za praćenje ozljeda, bolesti i mentalnog zdravlja kod sportaša. (hoo/vk)