Prigodnim darom HOO zahvalio na odličnoj suradnji bivšoj resornoj ministrici Nikolini Brnjac

10.07.2024 u 13:07
Podjeli na:
imageFoto: HOO

Zagreb, 10. srpnja 2024. - U prošle četiri godine hrvatski sport je Vašom zaslugom napravio velik i važan iskorak, što je vidljivo u mnogim segmentima, i prije nego nam odete u Bruxelles, koristimo priliku da Vam zahvalimo na izvrsnoj suradnji - kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša uručujući prigodan dar donedavnoj ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac, članici Europskog parlamenta u aktualnom sazivu.

Bivša ministrica uzvratila je zahvalom, istaknuvši da joj je tijekom četverogodišnjeg mandata puno pomogao Hrvatski olimpijski odbor, a posebno dragocjeni bili su “savjeti predsjednika Mateše”. Naravno, na odličnoj suradnji i velikom razumijevanju, zahvalila je je također i glavnom tajniku HOO-a Siniši Krajaču, kao i vodećim dužnosnicima ostalih krovnih udruženja hrvatskog sporta.


U osvrtu na ministarski mandat, hrvatska europarlamentarka je kazala da je spoj turizma i sporta “win-win” kombinacija, u kojoj najbolji ambasadori države, a to su definitivno sportaši, sjajno promoviraju njezine ljepote. 


- Bilo je to vrlo intenzivno razdoblje, znate i sami da smo morali prebroditi covid-krizu, vrlo teško vrijeme za sportašice i sportaše, ali i zbog donošenja novog Zakona o sportu koji je imao za cilj unaprijediti cijeli sustav sporta. Donijeli smo puno noviteta, ponajprije za sportašice i sportaše prve kategorije kojima smo uveli doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, potom i državne stipendije za sportaše i sportašice prve, druge i treće kategorije, kako bismo izjednačili njihova primanja iz gradskih proračuna te im što više olakšali bavljenje sportom. Isto tako, uveli smo i trenerima naknade za sportsku izvrsnost, a županijskim sportskim zajednicama - naknadu za opremu, financiranje rada trenera za djecu i mlade do 18 godina. Novost su i sportske građevine od nacionalnog interesa… - dodala je Brnjac te zaključila:

- Dakle, puno toga se odradilo za boljitak sporta, na čemu posebna zahvala ide hrvatskoj Vladi, jer su financijska izdvajanja za sport učetverostručena, do iznosa većeg od 111 milijuna eura za ovu godinu.


Uoči puta na novu dužnost u Bruxelles najavila je da će joj sport i dalje ostati sfera intenzivnog zanimanja te da će se zauzimati za bolju iskorištenost EU fondova u pogledu sufinanciranja sportske infrastrukture, kao i bolje korištenje mogućnosti koje pruža Erasmus+ program. (hoo/vk)