Novi uspjeh karataš(ic)a - srebro Enesu Gariboviću i ženskoj reprezentaciji, bronca Anđelu Kvesiću i muškoj reprezentaciji

26.03.2023 u 06:03
Podjeli na:
imageEnes Garibović (foto: HKS)

Guadalajara, 25. ožujka 2023. - Dvije pojedinačne medalje stižu u Hrvatsku s Europskog karate prvenstva u Guadalajari (Španjolska) - srebro Enesa Garibovića i bronca Anđela Kvesića, a dvije su osvojene i u ekipnoj/momčadskoj konkurenciji.

Do finala kategorije -84 kg u Guadalajari, Garibović je bio slobodan, a u nastavku je bio bolji od Engleza Joea Kellawaya 2-0, Gruzijca Luke Vasadzea 1-0, Austrijanca Luce Rettenbachera 4-0 te je na pravilo prvog boda u polufinalu pobijedio Nizozemca Briana Timmermansa, nakon što je borba završila rezultatom 2-2. Varaždinac je bio i vrlo blizu naslova europskog prvaka. Dvadesetak sekundi prije kraja finalnog dvoboja, pri omjeru 1-1, imao je prednost prvog osvojenog boda. No, talijanski karataš Michele Martina iskoristio je dvije akcije za poen u završnici dvoboja te slavio s 3-1.


Unatoč problemima s ozljedom gležnja, Anđelo Kvesić je osvojio broncu u kategoriji +84 kg. U dvoboju za treće mjesto svladao je Turčina Fatiha Sena 7-3. Do finala teške kategorije na ovom EP-u Kvesić je svladao Crnogorca Nemanju Jovovića 4-1, Danca Christiana Pettersena Godthjaelpa 2-1, u dvojbenim okolnostima izgubio četvrtfinale od Grka Georgiosa Tzanosa 1-0, a u repasažu je bez borbe ostvario nastavak natjecanja zbog prethodne diskvalifikacije Rumunja Constantina Cipriana Buduija. 

Prošle godine Kvesić je osvojio pojedinačno zlato u Gaziantepu, a prije dvije godine ekipno zlato u Poreču. Ima još četiri europske, dvije svjetske bronce, srebro s Europskih igara u Minsku, kao i s prošlogodišnjih Svjetskih igara u Birminghamu (SAD).

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović i Lea Vukoja, osvojila je srebrnu europsku medalju.

U neizvjesnim dvobojima do posljednjih sekundi, Lucija Lesjak izgubila je od Johanne Kneer 3-6, a Mia Greta Zorko istim rezultatom od Duygu Bugur. Sadašnja generacija najboljih hrvatskih karatašica u ekipnom nastupu kompletirala je tako niz odličja, budući da u tri godine zaredom imaju broncu, zlato i - aktualno srebro.

Posljednjeg natjecateljskog dana na EP-u u karateu u Guadalajari hrvatska muška reprezentacija u borbama, u sastavu: Enes Garibović, Ivan i Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić i Jakov Bunjevac, osvojila je brončano odličje. U meču za momčadsku broncu bili su bolji od Crne Gore s 3-1. Ivan Kvesić ostvario je prvi bod pobjedom 8-0, zadržavši četverogodišnji epitet nepobjedivog u momčadskom dijelu natjecanja. Anđelo Kvesić izgubio je svoju borbu (0-4), ali je Ivan Martinac serijom 6-0 u trećoj borbi donio Hrvatskoj drugi bod. Završni, treći, bod donio je Enes Garibović koji je, nakon 1-1, slavio zahvaljujući "senshuu", odnosno prvom osvojenom poenu u borbi.

S ukupno četiri odličja - dva srebra i dvije bronce, Hrvatska je na devetom, a prema sjaju odličja - na diobi je sedmog mjesta u konkurenciji 48 država.


Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita karatašima Enesu Gariboviću i Anđelu Kvesiću na pojedinačnom srebru i bronci te ženskoj karate reprezentaciji na ekipnom srebru i muškoj reprezentaciji na momčadskoj bronci, osvojenim na Europskom prvenstvu u Španjolskoj!