Matea Jelić osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Bakuu

30.05.2023 u 21:05
Podjeli na:
imageArhivska fotografija - Matea Jelić sa zlatom iz Tokija (foto: FaH)

Baku, 30. svibnja 2023. - Članica splitskog Marjana Matea Jelić osvojila je brončano odličje u kategoriji do 73 kilograma na Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Bakuu.

Prva svjetska medalja Matee Jelić u karijeri ujedno je i prva hrvatska medalja nakon dva dana natjecanja na seniorskom SP-u u glavnom gradu Azerbajdžana. Olimpijskoj pobjednici i europskoj prvakinji bila je to "četvrta-sreća" jer je dosad čak tri puta za dlaku ostajala bez medalje na svjetskim prvenstvima u posljednjim trenucima četvrtfinalnih borbi u Mujuu 2017., Manchesteru 2019. i Guadalajari 2022. godine. 

U premijernom nastupu na velikim natjecanjima u novoj kategoriji (do 73 kilograma) Matea je u prvom kolu svladala neugodnu Turkinju Yaren Sude Uzuncavdar na dramatičan način - nakon 1-1 u rundama i neodlučene treće runde, suci su preglasavanjem dodijelili pobjedu hrvatskoj reprezentativki. Već u drugom kolu išla je na prvu nositeljicu i aktualnu svjetsku prvakinju, Srbijanku Nadicu Božanić. Jelić je pokazala iznimnu snagu i slavila s 2-0 u rundama, uz podatak da je prvu rundu pobijedila s uvjerljivih 11-0. Borba za medalju bila je teška i tvrda, ali je Matea bila koncentrirana i ovog puta nije dopustila trenutak neopreza koji bi je odvojio od svjetskog odličja. Egipćanka Maisoun Farouk ostala je na 0-2 u rundama odnosno 4-0 i 7-3.

U polufinalnom srazu s Britankom Rebeccom Mcgowan Matea Jelić je ostala za mrvicu kratka i u Split se vraća s brončanom medaljom, ukupno 107. medaljom za splitski TK Marjan. 


- Ovo je bio poseban dan i bila je velika stvar ulaziti u borbe s tim osjećajem da se borim na Dan državnosti. To je razlog zašto mi nije drago što sam izgubila u borbi za finale - izjavila je sjajna hrvatska reprezentativka.


Podsjetimo, u dosadašnjoj karijeri Matea Jelić ima naslov olimpijske pobjednice iz Tokija, naslov europske prvakinje iz Sofije te još tri europske medalje - iz Montreauxa, Barija i Sarajeva. 


Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Mateji Jelić na osvojenoj brončanoj medalji na Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Bakuu!