Hvalevrijedna edukacija Zdravstvene komisije HOO-a na temu preventivnih pregleda sportaša

01.04.2023 u 04:10
Podjeli na:
imageTajnica HOO-ove Zdravstvene komisije Mimi Vurdelja sa sudionicima prvog panela (foto: HOO)

Zagreb, 29. ožujka 2023. - Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održala je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn edukaciju na temu „Zdravstveni pregledi sportaša“, na koju se odazvalo više od 100 zdravstvenih djelatnika u sportu te sportaša, trenera i sportskih dužnosnika.  

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša pohvalio je rad i istaknuo dragocjenu ulogu HOO-ove Zdravstvene komisije „u skrbi za očuvanje zdravlja hrvatskih sportaša“, a čelnik Komisije Miran Martinac otvorio je skup govoreći o važnosti preventivnih zdravstvenih pregleda sportaša i sportašica. Potom su uslijedile iznimno zanimljive prezentacije članova Komisije i njihovih gostiju. Od Dragana Primorca saznali smo alarmantne brojke o smrtnosti povezanoj sa srčanim oboljenjima, ali i preporuke za budućnost. Izlaganje na temu genetike i novih iskoraka u prevenciji iznenadne srčane smrti kod sportaša završio je preporukom: uvesti genetiku u postupke testiranja.

O zdravstvenim pregledima sportaša u medicini rada govorila je Marina Milaković iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), naglasivši kako u Europi postoje države koje ne inzistiraju na obveznim preventivnim pregledima, dok su ih kod nas čak i pojedini sportski savezi počeli regulirati internim pravilnicima.

Izražavajući zadovoljstvo što govori prije kardiologa Mladena Jukića, pulmolog Marko Jakopović je priopćio podatak da čak 25 posto sportaša u sportovima u kojima je važna izdržljivost, boluje od neke kronične respiracijske bolesti, najčešće astme.

A kardiolog Jukić je bio još konkretniji u prezentaciji zdravstvene problematike sportaše, s naglaskom na svoje područje. Iznenadne srčane bolesti postale su stvarnost i u sportu pa je dodatno zapanjujuća bila informacija koju je izrekao - da preventivni pregledi sportaša u SAD-u ne podrazumijevaju i EKG snimanje. Razlog - cijena pregleda.

Miroslav Smerdelj ukazao je na potrebu ortopedskih pregleda adolescenata u sportskim ambulantama jer upravo u njihovoj dobi sve kreće u dobrom ili „zakrivljenom“ smjeru. Temu o zdravstvenom i epidemiološkom kartonu sportaša olimpijca koju je izradio Damir Jemendžić, uslijed njegove spriječenosti, predstavio je Dinko Pivalica, kao kolega i član Zdravstvene komisije HOO-a koje se itekako zalaže za uvođenje spomenutog kartona.

O epidemiološkim aspektima zdravstvenog pregleda sportaša govorio je Krunoslav Capak te istaknuo važnost prihvaćanja cijepljenja, posebno pri putovanju sportaša u područja Globusa u kojima su konstantno prisutne određene bolesti, poput malarije, trbušnog tifusa, rubele… Cjelovitu obradu sportaša i stručnog osoblja (trenera) koje je preboljelo Covid-19 stručno je pojasnio Igor Borić. Iz njegova izlaganja intrigantan je podatak, utemeljen na istraživanju, o 17 postotnom udjelu sportaša kojima je Covid ostavio kronične posljedice.

Kraj prvog dijela edukacije na temu zdravstvenih pregleda paraolimpijaca, a posebno problema njihove klasifikacije, bio je u znaku predavanja Milana Miloševića. 

Drugi dio programa obilježila su dva panela na temu „Zdravstveni pregledi sportaša i trenera u programima HOO-a“, a sudionici su bili upravo sportaši i treneri - sedmerostruki olimpijac Zoran Primorac, aktualni olimpijci Martin i Valent Sinković te Tin Srbić, a s njima u društvu sjedili su Nikola Bralić i Lucijan Krce. Voditeljica HOO-ove zdravstvene skrbi sportaša Mimi Vurdelja bila je i voditeljica ovog panela, a to je učinila na vrlo praktičan način tako da se panel pretvorio u zanimljive razgovore o primjerima iz svakidašnje prakse.  

Završni panel na temu „Zdravstveni pregledi sportaša kao važan segment zdravstvene skrbi o sportašu“ okupio je predstavnike i iz drugih područja sustava sporta. Osim državne tajnice Ministarstva zdravstva Marije Bubaš, te Krunoslava Capka, Dinka Pivalice, Davora Plaveca i Tomislava Madžara, sudjelovao je i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić te HOO-ova voditeljica pravnih poslova Biserka Vrbek. Od Davora Plaveca se moglo saznati da je u Hrvatskoj 233.000 registriranih sportaša, od kojih je 52 posto u dobi do 18 godina, te da svi oni trebaju imati regulirane zdravstvene preglede o trošku države. Pravilnik o tome je u izradi, a jedinstveni zaključak je da isti treba biti primjenjiv u praksi i dostupan svima. Panel je moderirao predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a Miran Martinac koji je zahvalio svima na sudjelovanju i informirao ih o mogućnosti dobivanja besplatnog zbornika radova „Ozljede sportaša - prevencija, dijagnostika, liječenje“, u kojem su na gotovo 400 stranica otisnuta predavanja s prošlogodišnjeg tečaja, također u organizaciji HOO-ove Zdravstvene komisije. Velika je vjerojatnost da će i ovogodišnja edukacija biti uskoro publicirana u obliku zbornika. (hoo/vk)