Gimnastičar Aurel Benović izborio olimpijsku normu na parteru i postao 56. hrvatski putnik za Pariz

19.04.2024 u 14:04
Podjeli na:
imageFoto: HGS /Slobodan Kadić

Doha, 19. travnja 2024. - Sjajni gimnastički reprezentativac Aurel Benović osigurao je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu! Na posljednjem natjecanju Svjetskog kupa u Dohi bio je četvrti u finalu partera, a to mu je bilo dovoljno za plasman u Pariz.

Uoči nastupa u Dohi Benović je imao prilično male izglede da kroz natjecanja u Svjetskom kupu izbori olimpijsku vizu, jer su njegovi konkurenti imali značajnu bodovnu prednost. Uz perfektne vlastite nastupe, trebao je dočekati i "podbačaje" konkurenata. Prvo je u srijedu u kvalifikacijama podbacio Bjelorus Jahor Šaramkov, koji je završio na 19. mjestu i ostao bez nastupa u finalu.

Ostala je borba između Benovića i Francuza Osbergera u finalnom nadmetanju, u kojem je 23-godišnji Osječanin pripremio vježbu s početnom ocjenom 6,3. Za izvedbu je dobio 8,033 bodova i tako došao do konačne ocjene 14,333, što je za dvije desetinke bilo bolje od ocjene iz kvalifikacija. Francuz je imao nižu početnu ocjenu za svoju vježbu (5,9), a dobio je i manje bodova za izvedbu (7,833) te je s ukupnih 13,733 završio na šestom mjestu. To je Benoviću bilo dovoljno da se po prvi put u karijeri plasira na olimpijske igre i u Parizu pridruži Tinu Srbiću koje će po drugi put na OI-ju predstavljati Hrvatsku na preči.

U izjednačenoj konkurenciji u Dohi pobjedu na parteru odnio je Kazahstanac Milad Karimi (14,766), ispred Britanca Lukea Whitehousea (14,566) i svog sunarodnjaka Dmitrija Patanina (14,500).

Benovića u Dohi čeka i subotnji nastup u finalu preskoka, a za odličja će se boriti i Tina Zelčić na gredi. (hoo/v. knezevic)


Hrvatski olimpijski odbor čestita Aurelu Benoviću na ostvarenoj olimpijskoj normi za Igre u Parizu!