Elena Vorobjeva izborila u klasi ILCA 6 olimpijsku normu za Pariz kao 6. uzdanica hrvatskog jedrenja

23.02.2024 u 19:02
Podjeli na:
imageFoto: JKS

Atena, 23. veljače 2024. - Hrvatska jedriličarka Elena Vorobjeva (34) zauzela je četvrto mjesto na Europskom prvenstvu klase ILCA 6 u Ateni, ali tim rezultatom osigurala je i nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, dok je Tonči Stipanović u klasi ILCA 7 završio kao deseti.

Vorobjeva je i posljednjeg dana EP-a, u plovu za odličja, bila četvrta, pa nije mogla dostići brončanu Francuskinju Louise Cerveru. Zlato je u ovoj klasi osvojila Mađarica Maria Erdi, a Ursula Balas je zauzela 21. poziciju.

Rođena Moskovljanka, Elena Vorobjeva nastupila je na Olimpijskim igrama u Tokiju u jedrenju, u klasi „laser radial“, i zauzela je 12. mjesto. Na OI-ju u Londonu 2012. nastupila je za Rusiju, a 2016. se preselila u Split i dobila hrvatsko državljanstvo.

Hrvatsko jedrenje će tako u Parizu, osim Vorobjeve, imati još braću Šimu i Mihovila Fantelu u 49eru, Martina Dolenca u formuli kiteu i Palmu Čargo u jedrenju na dasci, dok je osigurano i jedno mjesto u klasi ILCA 7, koje će pripasti ili Tončiju Stipanoviću ili Filipu Jurišiću. Jurišić nije došao u Atenu jer se želio potpuno posvetiti pripremama za travanjsku regatu u Hyeresu, na kojoj će pasti odluka tko će otići na Olimpijske igre. To je ukupno 20. hrvatska sportaš(ic)a iz pojedinačnih sportova s osiguranom normom za Pariz.


Tonči Stipanović je u Atenu došao po rekordno šesto zlato, ali se morao zadovoljiti desetim mjestom. Startao jako loše prvog dana, kada je bio ukupno 69. i to ga je koštalo medalje i boljeg plasmana, a posljednjeg dana je učinio "malo čudo" plasmanom među deset najboljih. Naime, u tri današnje finalne regate Stipanović je bio drugi, treći i 24., te se tako za jedan bod "ukrcao" na zadnje, deseto mjesto koje vodi u plov za odličja, kojeg zbog nedostatka vjetra nije ni bilo.

Milan Vujasinović je EP okončao kao 32., a Bruno Gašpić kao 40., a novi europski prvak je Finac Valteri Uusitalo. 


Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita jedriličarki Eleni Vorobjevoj ostvarenu olimpijsku normu u klasi ILCA 6 za ovogodišnje Igre u Parizu!