Dodjelom nagrada i otvorenjem izložbe finaliziran HOA-in i HŠSS-ov natječaj „Francuski likovni stilovi“

12.06.2024 u 15:06
Podjeli na:
imageFoto: HOA

Zagreb, 11. lipnja 2024. - U prostorijama Medijateke Francuskog instituta održana je dodjela priznanja i otvorenje izložbe u sklopu projekta „Školski sport i olimpijski pokret“. Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji sa Hrvatskim školskim sportskim savezom (HŠSS) već trinaestu godinu provodi natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret.

Ovogodišnji natječaj pod nazivom „Francuski likovni stilovi“ provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Tema natječaja inspirirana je skorim održavanjem ljetnih Igara XXXIII. olimpijade u Parizu. Francuska prijestolnica, između ostaloga, poznata je po bogatoj slikarskoj povijesti. Upravo je ta umjetnička poveznica bila ključna za izbor ovogodišnje teme za nagradni natječaj „Školski sport i olimpijski pokret“ - „Francuski likovni stilovi“.

Učenici osnovnih škola imali su zadatak izraditi sportski motiv u stilu FOVIZMA, dok su učenici srednjih škola slikali sportski motiv u stilu NADREALIZMA. Na natječaj je pristigao ukupno 661 rad iz 106 osnovnih i srednjih škola.

U konkurenciji osnovnih škola zaprimljena su 553 rada iz 82 škole, dok je u konkurenciji srednjih škola pristiglo 108 radova iz 24 škole.

Svečanom događaju nazočili su: NJ. E. gospodin Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije, doc. dr. sc. Saša Ceraj, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza dr. sc. Ivan Dujić te ravnateljica Francuskog instituta Estelle Halimi-Dagron, koji su se obratili prigodnim govorima prisutnima, nakon čega su nagrađenim autorima i školama uručene nagrade. (hoo/hoa/ap)