300 dana do Olimpijskih igara u Parizu Hrvatska je s 15 normi i 18 sigurnih putnika

30.09.2023 u 19:09
Podjeli na:
image

Zagreb, 30. rujna 2023. - Do Olimpijskih igara u Parizu preostalo je još tristo dana. Tim povodom u Intervjuu Media servisa gostovao je šef Misije HOO-a za Igre u Parizu Damir Šegota. U kojoj mjeri je domaćin spreman i što još mora napraviti Hrvatski olimpijski odbor do početka Igara otkrio je voditelju Damiru Tabakoviću.

- Vremena ima dovoljno, već smo puno toga odradili ali još ima dosta posla. Sad počinju malo žešće operativne aktivnosti. Glede sportaša sve teče prema planovima i kada povučemo paralelu za onu pretpandemijsku godinu, onda imamo isti broj evidentnih i nešto veći broj potencijalnih kandidata. Sad čekamo kvalifikacije koje idu prema planu - naglasio je za Media servis Damir Šegota.


*HOO je skoro pa u dnevnom kontaktu s našim sportskim savezima i sportašima te se prati put do viza za Pariz.


- Pratimo ih kroz kvalifikacije pa je na nama da izračunamo brojeve akreditacija, kreveta u Olimpijskom selu. Prije petnaestak dana završilo smo proces oko lokacije našeg objekta. Sada znamo na kojoj smo poziciji, malo smo izolirani, ali ne dijelimo objekt s drugim delegacijama, a nadam se da ćemo popuniti taj prostor što znači da će nam se više sportaša kvalificirati na Igre - objasnio je šef Misije HOO-a, koji se nada će nam ekipni sportovi znatno povećati broj sportaša u selu. Broj nam definiraju ekipni sportovi. Odbojka nam je definitivno otpala, a preostali su nam košarka, rukomet i vaterpolo. Po težini kvalifikacija prvi je vaterpolo, pa rukomet i košarka. To je petnaestak sportaša i povećava veličinu delegacije. Kad bi sva tri sporta prošli onda bi bilo stotinjak sportaša - rekao je Šegota.


*U Parizu su borilišta dosta disperzirana, a dosta je tog i van njega. Primjerice, jedno njih je na Tahitiju, u Francuskoj polineziji. To je otprilike dvadesetak sati provedenih na putu zrakoplovom.


- Najveći broj naših sportaša bit će u Parizu, jedriličari su Marseilleu dva i pol sata vožnje vlakom, a četiri je Châteauroux gdje će biti strijelci. U Lilleu su preliminarne borbe košarkaša, dok su rukometaši u Parizu i onda dolazi do zamjene u ta dva grada i s ta dva sporta", poručio je Šegota. Otvaranje Igara u Parizu bit će posebno i spektakularno, jer će prvu put ta svečanost biti obavljena izvan stadiona. Dolazak svih sportaša u samo srce Pariza bit će po rijeci Seini. Na prezentaciji otvaranja na kojem su bili svi šefovi misija vidjeli smo planove i moram priznati da će to biti spektakularno. Francuzi će napraviti nešto što do sada još nikad nije viđeno i sigurno. Mislim da ih malo brine taj sigurnosni aspekt, jer se veliki broj ljudi mora prevesti kroz rijeku Seinu. To područje za zaštiti je dosta nezgodno - smatra Damir Šegota.


*​Osim tog otvaranja Pariz je sam po sebi spektakularan. Ako idete turistički onda vam treba dva tjedna da vidite samo dio onoga što francuska metropola ima za pokazati, a za vrijeme Igara to će biti sportski centar svijeta. 


- Pariz je sam po sebi poseban sa svim njegovim znamenitostima. Nadam se da će i sportaši kad završe s natjecanjima obići sve ono što se da vidjeti u Parizu, a bit će dosta natjecanja u samom centru", najavio je Šegota.


*Damiru Šegoti sljedeće 2024. bit će dvadeseta godina od kada je kao šef misija HOO-a na svim zimskim i ljetnim olimpijskim Igrama.


- Ovo će biti jedanaeste Igre ako računamo i one u Pekingu, gdje sam veći dio proveo u samoizolaciji zbog "korone". Nakon 10 Igara sigurno ima i malo umora, ali svake su posebno izazovne. Uživam raditi s trenerima i sportašima koje nakon toliko godina već dobro znam i s njima nema nikakvih problema. Kad se osvoji medalja onda je to kruna svega, a najbitnije da se svi živi i zdravi vrate svojim kućama - zaključio je u Intervjuu Media servisa Damir Šegota.


Tristo dana uoči početka Olimpijskih igara u Parizu Hrvatski olimpijski odbor na popisu ima 15 viza s 18 sigurnih putnika. (mediaservis/hoo)