U Zagrebu predstavljena HOA-ina Olimpijska početnica autorica Ane Popovčić i Lare Žigić

25.05.2024 u 08:05
Podjeli na:
imageFoto: HOA / V. Badrov

Zagreb, 24. svibnja 2024. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) predstavila je u hotelu Zonar u Zagrebu knjigu pod nazivom Olimpijska početnica, autorice i urednice dr. sc. Ane Popovčić, voditeljice i koordinatorice HOA-ina Odbora za promicanje tekovina olimpizma, olimpijskog pokreta i znanstvenih dostignuća u sportu.

Riječ je o jedinstvenoj knjizi, u kojoj je autorica tekstualnih sadržaja Ana Popovčić, zajedno s ilustratoricom Larom Žigić, na čak 300 stranica „zaokružila“ bogatstvo sadržaja o olimpijskim vrijednostima, antičkim olimpijskim igrama, modernom olimpijskom pokretu, njegovu osnivaču Pierreu de Coubertinu, „ocu hrvatskog olimpizma“ Franji Bučaru, hrvatskim olimpijskim uspjesima i brojnim drugim zanimljivostima. Ova interaktivna knjiga, namijenjena ponajprije djeci i mladeži školskog uzrasta, sadrži i zadatke, kviz-pitanja, bojanke, križaljke…, tako da je svaki čitatelj može i osobno sukreirati.

- Projekt je krenuo 2019. godine, zamišljen na 15-ak stranica, ali s vremenom je rastao, posebno kad je započela suradnja s Larom. Više od dvije godine stranice ove knjige žive kao dio edukativne radionice o olimpizmu i olimpijskim vrijednostima koju smo provodili po školama. Sve izgleda kao igra, a zapravo je sasvim dobra razina olimpijskog obrazovanja. Povratne informacije su odlične - kazala je autorica Popovčić, te dodala:

- Odlične recenzije za knjigu dobili smo i od Međunarodnog olimpijskog odbora i vrlo sam sretna što je Olimpijska početnica ugledala svjetlo dana, a nje vjerojatno ne bi bilo bez potpore ravnatelja HOA-e Saše Ceraja, kao i drugih suradnika iz HOA-e i HOO-a… 

O knjizi je govorio i ravnatelj HOA-e doc. dr. sc. Saša Ceraj koji je bio i u ulozi domaćina skupa:

- Na 300 stranica u knjizi je na vrlo atraktivan način prezentirana olimpijska ideja od antičkih početaka do današnjih dana, ali u njoj je zastupljen i olimpizam kod Hrvata. Kada kažem da je olimpizam prezentiran na atraktivan način, pritom mislim i na sjajne ilustracije Lare Žigić…

Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta dr. sc. Krešimir Šamija čestitao je autoricama na projektu:

- Iznimno sam sretan biti danas ovdje, na promociji knjige koja slavi olimpizam, a koji predstavlja više od sporta jer zadire u područje kulture, suradnje među narodima, fair playa…  

Direktor HOO-ova Ureda za programe lokalnog sporta Hrvoje Balen kazao je o knjizi:

- Približavanje olimpijskog duha djeci, put je prema njihovu ulasku u sport i prema širenju nacionalne baze iz koje će nam doći novi sportaši i olimpijci… 

Predsjednik Hrvatskog društva za povijest sporta doc. dr. sc. Dario Škegro ustvrdio je da „iako je Olimpijska početnica namijenjena djeci i mladima, i mi, stariji, možemo iz nje puno toga naučiti“. 

Akademik Ratko Cvetnić je istaknuo dodatnu atraktivnost knjige koja može zaintrigirati mladog čitatelja: 

- Načelo interaktivnosti, na kojem je bazirana ova knjiga, iznimna je motivacija koja poručuje djetetu da knjiga nije završena nego da je svatko od njih može dovršiti svojim doprinosom….

Sve u svemu, Olimpijska početnica obogatit će hrvatska sportsku publicistiku, vjerojatno će biti i korisno štivo u osnovnoškolskim ustanovama te - kako je rečeno na promociji - „vrijednost je koja će stvarati nove vrijednosti“. (hoo/vk)