U Zagrebu održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu djece u sportu

05.09.2023 u 08:09
Podjeli na:
imageFoto: HOO

Zagreb, 4. rujna 2023. - U prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za zaštitu djece u sportu kojom je predsjedavala čelnica Povjerenstva Mirna Rajle Brođanac, proslavljena hrvatska veslačica, trenutačno na dužnosti tajnice Školskog sportskog saveza Osječko-baranjske županije. 

Pozdravljajući nazočne, Rajle Brođanac je ukazala na činjenicu da je i sport područje u kojem se događaju razne zloporabe na štetu djece te da je ovakvo povjerenstvo itekako potrebno. Najavila je da će se u radu oslanjati i na iskustva iz međunarodne prakse. 

Uspješan rad Povjerenstvu su poželjeli dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.


- Vrlo je aktualna tema i vjerujem da ovo povjerenstvo neće ostati samo na riječima nego da će svoje zaključke uspjeti provesti u praksi. Preko sustava sporta možemo zajednički djelovati u preventivnom smislu sa svrhom suzbijanja nasilja na svim razinama. HOO vam u tome može pomoći, a i osobno ću biti na raspolaganju kad god bude potrebno - poruka je prvog operativca krovne udruge hrvatskog sporta Siniša Krajača.


Kako se radilo o prvoj sjednici, dnevni red je uglavnom bio usmjeren na predstavljanje i međusobno upoznavanje članova Povjerenstva te definiranje djelokruga budućih aktivnosti. Tajnica Povjerenstva Matea Horvat (HOO-ova koordinatorica za statusna pitanja u sportu) izvijestila je nazočne o poduzetim mjerama iz ingerencije nacionalne olimpijske udruge, poput usklađenja Statuta HOO-a, usvajanja Protokola za djelovanje u slučaju nasilja među djecom i nad djecom u sportskim klubovima, imenovanja HOO-ova povjerenika za zaštitu djece i dr.

Podsjetimo, na 53. sjednici Vijeća HOO-a, održanoj 18. srpnja 2023. godine, jednoglasno je prihvaćena odluka o osnivanju Povjerenstva za zaštitu djece u sportu, sa zadaćom provedbe aktivnosti iz nadležnosti HOO-a u zaštiti djece u sportu i suradnje s nacionalnim sportskim savezima u tom području. Tom prilikom Vijeća je potvrdilo i sedam predloženih članova te imenovalo Mateu Horvat povjerenicom za zaštitu djece u sportu. U međuvremenu su nadležnosti i okvir djelovanja Povjerenstva usklađivani s odredbama Zakona o sportu, Statuta HOO-a i Poslovnika o radu Vijeća HOO-a. 


U radu utemeljiteljske sjednice Povjerenstva za zaštitu djece u sportu sudjelovala je većina njegovih članica i članova: Gordana Filipović iz Ureda pravobranitelja za djecu, Roberta Karadža, predstavnica Ministarstva turizma i sporta, Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport, izv. prof. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić s Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija, Robin Rašperger, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba te Ivana Pranjić, konzultantica za safeguarding. Zbog spriječenosti za dolazak na sjednicu ispričala se predstavnica Zdravstvene komisije HOO-a dr. Nataša Desnica.


Članovi Povjerenstva dobili su i informaciju o HOO-ovoj prijavi EU projekta Guard s temom zaštite djece u sportu. Cilj projekta je edukacija i formiranje mreže službenika za zaštitu djece (Child Safeguarding Officer). hoo/vk