Prijam u HOO-u za sjajnu reprezentaciju u samostrelu i predstavnike Hrvatskog streljačkog saveza

15.11.2023 u 17:11
Podjeli na:
imageFoto: HOO

Zagreb, 15. studenoga 2023. - Hrvatski strijelci već godinama nižu sjajne rezultate u svim inačicama i disciplinama svog sporta pa su nerijetko i gosti u nacionalnoj olimpijskoj udruzi.

Nakon rujanskog prijama za svjetskog prvaka i novog/starog olimpijca u trapu Giovannija Cernogoraza te članove brončane momčadi sa SP-a u gađanju zračnom puškom (Maričić, Sikavica, Gorša), predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač priredili su prijam i za sjajne reprezentativce u samostrelu. 

Podsjetimo, sa Svjetskog prvenstva u samostrelu, održanog u Mađarskoj, naši su se strijelci vratili s 26 osvojenih medalja, a odlično su odradili i finale Svjetskog kupa. Pobjednici finalnih dvoboja Svjetskog kupa u obje konkurencije, Valentina Mrnjavčić Pereglin i Martin Oborovečki, postali su ujedno i najbolji svjetski strijelci u 2023. godini. 

Na prijemu u HOO-u bili su sportašice i sportaši: Valentina Mrnjavčić Pereglin, Mihaela Oborovečki, Domagoj Pereglin i Martin Oborovečki, njihovi treneri Branko Pereglin i Damir Oborovečki te predstavnici Hrvatskog streljačkog saveza - direktorica reprezentacije Jasminka Francki Bijonda i glavni tajnik Bojan Đurković.

- U svim našim evidencijama broja medalja i uspjeha, vi ste u samom vrhu. Svojim ste rezultatima učinili Hrvatsku prepoznatljivom u svijetu. Imati u relativno malim mjestima u Hrvatskoj takvu koncentraciju sportskih uspjeha, naprosto je fenomenalno. Možemo samo žaliti zbog činjenice da vaš sport nije olimpijski - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. 

Iskusni trener Branko Pereglin podsjetio je kako je s državnim osamostaljenjem počela i priča o hrvatskim uspjesima u samostrelu, dometnuvši s velikim optimizmom: 

- Iskristalizirala se nova generacija, kamenje se i dalje kotrlja, mi smo tu samo kormilari koji se trude održati ih na putu uspjeha… 

I Damir Oborovečki se u obraćanju nazočnima vratio desetljeće unatrag (2012.), kada je pomagao uglednom samostrelskom dužnosniku Peri Stojniću u organizaciji SP-a u Pisarovini te - kako kaže - uvidio da ovaj sport ima ogroman potencijal. Oborovečki je zahvalio predstavnicima općine Veliko Trgovišće i Krapinsko-zagorske županije na sjajnoj potpori koju im pružaju.  

Zahvaljujući na prijamu i kontinuiranoj podršci HOO-a i HSS-a, Valentina Pereglin i kolege iz reprezentacije ustvrdili su da im je cilj privući što više novih članova u svoj sport, na što je predsjednik Mateša dodao da u njihov sport treba privući i što veći broj država. Obećao je i konkretnu pomoć u popularizaciji samostrela. 

Prijamu za samostrelsku reprezentaciju i predstavnike HSS-a nazočila je i Biserka Vrbek, nekoć hrvatska olimpijka u streljaštvu, danas direktorica HOO-ova Ureda za pravne i zajedničke poslove. (hoo/vk)