Povijesni domet skijašica - dvije u Top 5 utrke Svjetskog kupa: Zrinka Ljutić 3., Leona Popović 5.

29.01.2023 u 14:01
Podjeli na:
imageZrinka Ljutić, EPA/VLASTIMIL VACEK

Špindlerův Mlýn, 29. siječnja 2023. - Do nedjeljne slalomske utrke za Svjetski kup u češkom Špindlerůvu Mlýnu hrvatsko žensko skijanje nikada nije imalo dvije predstavnice među najboljih pet u jednoj utrci. Povijesni uspjeh kreirale su Zrinka Ljutić osvajanjem trećeg i Leona Popović na petom mjestu, a ujedno su obje ostvarile i najbolje plasmane u karijeri. 

Zrinka Ljutić je sa startnim brojem 17 bila treća i u prvoj vožnji, a na kraju je zaostala 49 stotinki za Njemicom Lenom Duerr (1:30.91), koja je prvi puta pobijedila u Svjetskom kupu. Drugoplasirana, Amerikanka Mikaela Shiffrin, bila je šest stotinki sporija od pobjednice. Dosad najbolji rezultat Zrinke Ljutić u Svjetskom kupu bilo je prošlogodišnje 5. mjesto u Courchevalu.

Leona Popović je također zadržala poziciju iz prve vožnje, a na kraju je za pobjednicom zaostala 84 stotinke (1:31.75). Petim mjestom poboljšala je rezultat karijere; u 2022. dvaput je bila šesta - u Leviju i u Schladmingu.

Prvi put nakon 18 godina Hrvatska je imala dvije skijašice među 10 najboljih, a posljednji takav pothvat ostvarile su Janica Kostelić i Nika Fleiss drugim i šestim mjestom u Svjetskom kupu. Ljutić je prvim postoljem u karijeri donijela našem ženskom skijanju i povratak na pobjednička postolja, prvi put nakon uspjeha Ane Jelušić iz 2007. godine.

Američka skijašica Mikaela Shiffrin drugim je mjestom u Špindlerůvu Mlýnu osigurala mali Kristalni globus u slalomu, ali je propustila ostvariti i 86. pobjedu te izjednačiti rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu kojeg drži legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark.

U slalomskom redoslijedu skijašica vodeća Shiffrin ima 785 bodova, druga je Švicarka Wendy Holdener s 530, a treća Petra Vlhova s istim brojem bodova. Popović je sedma sa 237, a Ljutić je deseta sa 190 bodova.

I u ukupnom redoslijedu prva je Shiffrin, s 1697 bodova, druga je Vlhova s 966, a treća Švicarka Lara Gut Behrami s 906. Popović je na 28. mjestu s 237, a Ljutić 33. s 208 bodova. (hoo/vk)


Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Zrinki Ljutić uspon na pobjedničko postolje i Leoni Popović osvajanje petog mjesta - za povijesni domet hrvatskog ženskog skijanja!