HOO po šesti put dodijelio Nagradu "Milan Neralić", prvi put u njegovu rodnom Slunju

29.05.2024 u 17:05
Podjeli na:
imageFoto: HOO / M. Bartolić

Slunj, 29. svibnja 2024. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po šesti je put dodijelio Nagradu „Milan Neralić“ zaslužnicima sporta na lokalnoj razini, a prvi put od utemeljenja ove nagrade, 2019. godine, svečanost je priređena u Neralićevu rodnom Slunju. 

Uz podsjetnik na lik i djelo prvog Hrvata koji je nastupio na Olimpijskim igrama i prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje (bronca u mačevanju na II. modernim Olimpijskim igrama u Parizu 1900.), uslijedio je i videopodsjetnik na važnost i ulogu lokalnog sporta.

Prije proglašenja ovogodišnjih laureata, nazočne u hotelu Mirjana Rastoke pozdravili su inicijator ove nagrade, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin te gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

- Nakon pet zagrebačkih izdanja ove nagrade, svečanošću u Slunju dajemo ovoj nagradi dodatni značaj i dodatnu vrijednost i od Neralićeva rodnog Slunja krećemo s dodjelom iste nagrade po ostalim lokalnim sportskim zajednicama. Za svaku iduću godinu dogovorit ćemo se tko će biti domaćin svečanosti. Ovo je nagrada za ljude koji drže esenciju sporta u svojim zajednicama, za one koji vuku sport u svojim sredinama. Iskrene čestitke svim ovogodišnjim laureatima! - kazao je glavni tajnik HOO-a Krajač.

Nakon što je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić iskazala veliko zadovoljstvo i čast što je središnja svečanost Neralićeve nagrade stigla u njegov grad, županica Martina Furdek-Hajdin je pojasnila koliko Karlovačka županija ulaže napore za izgradnju sportskih objekata, a posebno sportskih dvorana u manjim sredinama:

- Sport je škola života i mladima je prilika naučiti kroz sport pobjeđivati, ali i dizati se nakon poraza. Sportske dvorane u malim sredinama, a imamo u planu osam takvih dvorana, zalog su za budućnost, ulaganje u društvo, domovinu, u ljude koji u njoj žive…

Isti akteri, uključujući i dopredsjednicu HOO-a Sandu Čorak i predsjednika ocjenjivačkog suda Mladena Pavićevića, uručili su i nagrade laureatima. 

A ovogodišnji laureati su: Ante Kardum (košarka), glavni tajnik Zajednice sportskih udruga i saveza Brodsko-posavske županije; Branko Matijević (sportski ribolov), član Izvršnog odbora i Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Ivanca te tajnik Športsko-ribolovnog društva Ivanec; Ante Tanfara (karate), glavni tajnik Zajednice sportova Šibensko-kninske županije i predsjednik Karate kluba Osvit; Zvjezdana Tuma-Pavlov, predsjednica Športske zajednice Osječko-baranjske županije te predsjednica Atletskog kluba Slavonija-Žito iz Osijeka. Kao posljednji dobitnik Nagrade Milan Neralić za 2024. godinu je Zajednica sportova Ličko-senjske županije za 30. obljetnicu uspješnog djelovanja.

U ime spomenute sportske udruge nagradu je primio njezin predsjednik Milan Radošević.

I svi ovogodišnji laureati primili su skulpturu i povelju koje čine Nagradu „Milan Neralić“. Podsjetimo, HOO je zajedno s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2019. raspisao natječaj za izradu skulpture, a na njemu je pobijedio student II. godine Akademije - Matija Gajić Puškarić. Skulptura prikazuje čin davanja mača, a blagi naklon sugerira odavanje počasti. Simbol olimpijskog plamena na prsima izraz je Neralićeva žara i ljubavi prema sportu, a njegovim pozicioniranjem pored srca i iznad jastuka s položenim mačem dobija se dojam kako dobitniku ove nagrade Neralić predaje svoj žar i ljubav prema sportu. Neralićev kip, postavljen u Slunju 2022. godine, u potpunosti je izrađen prema skulpturi HOO-ove Nagrade „Milan Neralić“.

Svečanost dodjele Neralićeve nagrade u Slunju uveličao je Hrvatski športski muzej prigodnom izložbom „Milan Neralić - brončani odraz u ogledalu“. Autorica izložbe je Petra Husain Pustaj, a likovno oblikovanje odradili su Bachrach & Krištofić.  U glazbenom dijelu svečanost je oplemenio učenik solo pjevanja Glazbene škole Karlovac Andrej Deriš, uz klavirsku pratnju prof. Monike Trgovčević Klišanin. (hoo/vk)