HOO 17. put dodijelio Nagradu „Dražen Petrović“, uz posebno priznanje juniorima Hajduka

11.09.2023 u 13:09
Podjeli na:
imageFoto: HOO / L. Slivar Dominić

Zagreb, 11. rujna 2023. - Hrvačica Veronika Vilk, tenisač Dino Prižmić, sportski par Matej Nevešćanin i David Ledinski te odbojkaške kadetkinje i rukometni juniori laureati su glavnih kategorija, a juniori Hajduka dobitnici posebnog priznanja Nagrade „Dražen Petrović“ koju je Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dodijelio 17. godinu zaredom. 

Osim premijerne dodjele posebnog priznanja, ovogodišnji HOO-ov izbor najuspješnijih mladih sportaša i sportaša (do 20 godina) te najperspektivnijih (do 16 godina) imao je još jednu posebnost - nije održan u Muzejsko-memorijalnom centru „Dražen Petrović“, nego u zagrebačkom Cinestaru Kaptol, i to s razlogom - kao uvertira u dodjelu nagrada poslužio je dokumentarni film „Naš mali“, čiju režiju i scenarij potpisuje Ivana Guberina, uz scenarista Ivicu Poljička. Film o životu i karijeri Dražena Petrovića najprije apostrofira šibenske početke „košarkaškog Mozarta“, a potom sublimira njegove zvjezdane trenutke iz Cibone, madridskog Reala, NBA lige te iz nastupa za državnu reprezentaciju. 

U ulozi domaćina bio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je u obraćanju nazočnima ukazao na značaj nagrade koja se dodjeljuje mladim sportaši(ca)ma, ali i na izvrstan film koji je dijelom sufinancirao i HOO:

- Kroz film o Draženu svi dobitnici nagrade mogu razumjeti u čemu je suština nagrade koja nosi njegovo ime, mogu shvatiti u čemu je bit olimpizma i sporta…

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac poručila je laureatima da ministarstvo kojem je na čelu s osobitim zadovoljstvom teži pomagati mladim sportašima, a o samoj nagradi je kazala:

- Ovo je nagrada koja će cijeli život ostati uz vas, iako će biti i drugih nagrada. Želim da vas u nastavku karijera i u vašim novim uspjesima vodi upravo Dražen Petrović…

Nakon pozdravnih govora predsjednika HOO-a i ministrice turizma i sporta, prvi su na pozornicu izašli najmlađi, odnosno najperspektivniji laureati. U kategoriji sportašica najvećih nada hrvatskog sporta nagradu je primila plivačica Jana Pavalić, svjetska juniorska prvakinja i hrvatska rekorderka na 50 metara leptirovim načinom. Sjajna Stubičanka članica je zabočkog Olimpa, trenira u Tuheljskim Toplicama i izvanserijskim talentom najavljuje vrhunske domete u budućnosti. 

Sa statusom sportaša najveće nade hrvatskog sporta uz nju je stao Roko Brantuša, još jedan dragulj hrvatskog taekwondoa. S Europskog juniorskog prvenstva u Estoniji Brantuša se vratio s brončanim odličjem u kategoriji do 78 kilograma. 

Još prošle godine skakač u vodu Matej Nevešćanin bio je sportaš najveća nada hravtskog sporta, a ove je godine otišao i korak dalje. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Montrealu, skupa s Davidom Ledinskim, osvojio je srebrno odličje u sinkro-dasci na 3 metra. Tim ostvarenjem zaslužili su epitet najuspješnijeg sportskog para u HOO-ovu izboru. 

Nakon dugo vremena, točnije prvi put nakon 2007. godine, laureatkinje u konkurenciji najuspješnijih ženskih ekipa ponovno su odbojkašice. Ženska kadetska odbojkaška reprezentacija do 17 godina oduševila je nastupima na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Srbiji, s kojeg se vratila okićena brončanim odličjem.  

Najuspješnija mlada momčad godine dolazi iz rukometa, a to je juniorska reprezentacija, koja je ovoga ljeta osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu za uzrast do 19 godina, kojem je Hrvatska bila i domaćin.

Odbor za dodjelu Nagrade „Dražen Petrović“ (na čelu s predsjednikom Željanom Konsuom) odlučio je ove godine prvi put dodijeliti i posebno priznanje, „naslonjeno“ na kategoriju najuspješnije mlade momčadi, a dobili su ga juniori HNK Hajduk. Odlični nastupi Hajdukovih juniora, koji su kulminirali plasmanom u finale UEFA-ine Lige mladih, valorizirani su poveljom i srebrnjakom HOO-a. Predlagatelj je bio Hrvatski nogometni savez, a priznanje su primili predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić i Boro Primorac, voditelj Hajdukove Akademije „Luka Kaliterna“. Nakon što je iz ruku glavnog tajnika Siniše Krajača primio HOO-ovo posebno priznanje, Jakobušić je izjavio: 

- Prije svega čestitam HOO-u na 32. obljetnici utemeljenja i zahvaljujem na priznanju! Iznenađeni smo ovom nagradom jer, kao što znate, nogomet i olimpizam ne idu baš nešto zajedno. Čestitam na ovom impresivnom filmu o Draženu, preporučit ću da ga pogledaju svi iz Hajdukove akademije. 

Teniski sport i ove je godine imao glavnog pojedinačnog laureata - prošlogodišnjeg Milija Poljička u tom je statusu zamijenio Dino Prižmić. Sportske obveze (nastup za Hrvatsku u Davisovu kupu) spriječile su osvajača juniorskog Roland Garrosa da osobno primi nagradu pa je u njegovo ime to učinila predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, uz obećanje da će već u utorak u Splitu uručiti Prižmiću zasluženu nagradu. 

Sportašica, koja je sa 16 godine konkurirala i za naslov najveće nade hrvatskog sporta, hrvačica Veronika Vilk, povijesnim je naslovima svjetske i europske prvakinje jednoglasno izabrana za najuspješniju mladu sportašicu. Tradicionalno, nagradu joj je uručila Biserka Petrović, uz poruku da Dražen spaja ljude i nakon 30 godina od tragičnog odlaska. (hoo/vk)


Svi laureati Nagrade „Dražen Petrović“ 2023. 


Najuspješnija sportašica mlađih dobnih uzrasta - VERONIKA VILK (hrvanje)

Najuspješniji sportaš mlađih dobnih uzrasta - DINO PRIŽMIĆ (tenis)


Najuspješnija ženska sportska ekipa mlađih dobnih uzrasta - KADETSKA ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA U17

(Carla Stošić, Anika Kontošić, Iva Ucović, Gabrijela Roso, Leni Ivković, Ana Prkačin, Maša Mlinar, Lana Francetić, Lorena Smojver, Franka Golemac, Klara Vasilj, Asja Zolota, Iva Lucija Caušević i Antonija Gulin)


Najuspješnija sportska momčad mlađih dobnih uzrasta - JUNIORSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA U19

(Tin Herceg, Toni Matošević, Tonči Ivanišević, Gabrijel Bartolić, Marko Tkalec, Vito Glivetić, Marko Bajan, Maksimilijan Molc, Aleksandar Čaprić, Fran Zovak, Tian Borovec, Martin Tomšić, Karlo Jurić, Marko Prpić, Petar Krupić, Franko Krstić, Luka Malinarich, Ivan Petrović, Adrian Ćosić, Karlo Bjeliš)


Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada - MATEJ NEVEŠĆANIN I DAVID LEDINSKI (skokovi u vodu)


Posebno priznanje HOO-a (povelja i srebrnjak) - JUNIORSKA MOMČAD HNK HAJDUK

(Borna Buljan, Niko Đolonga, Mateo Jurić-Petrašilo, Ivan Dominić, Marin Ćalušić, Rokas Pukštas, Luka Vušković, Mark Hrvojević, Šimun Hrgović, Marko Capan, Vjeko Šemiga, Jere Vrcić, Nino Duić, Roko Brajković, Krešimir Nazor, Mate Antunović, Boško Jemo, Tomislav Arković, Lovre Lončar, Antonio Klarić Kukuz, Niko Pavić, Dominik Prpić, Luka Jurak, Domagoj Begonja, Ante Kavelj, Duje Reić, Noa Skoko, David Fesyuk, Ivan Bosančić)


Sportašica najveća nada hrvatskog sporta - JANA PAVALIĆ (plivanje)

Sportaš najveća nada hrvatskog sporta - ROKO BRANTUŠA (taekwondo)