Dvostruki srebrni olimpijac Tonči Stipanović uvršten u Top 10 'laseraša' svih vremena

01.02.2023 u 08:09
Podjeli na:
imageFoto: FaH / D. Senčar

San Diego, 31. siječnja 2023. - Lijepo priznanje stiglo je našem sjajnom olimpijcu Tončiju Stipanoviću. Jedriličarski portal sailingscuttlebutt.com uvrstio ga je među 10 najboljih jedriličara u klasi Laser svih vremena.


U bogatoj karijeri Stipanović je osvojio obilje medalja, a za izdvojiti su dva srebra na Olimpijskim igrama - u Riju i Tokiju, četiri europska zlata, dva srebra i bronca na SP-u.

Njegova klasa Laser u olimpijskom programu je od Olimpijskih igara 1996. godine. Do 2004. ova disciplina je bila otvorena za oba spola, a od 2008. u njoj se natječu samo muškarci. Odnedavno je poznatija pod nazivom ILCA 7.

U obrazloženju portala, koji ga je stavio na 9. mjesto, stoji: “S dvije olimpijske srebrne medalje i četiri kontinentalna naslova prvaka, Tonči Stipanović je više od jednog desetljeća bio na vrhuncu klase Laser. S obzirom da se utrkivao u jednom od najnatjecateljskijih razdoblja u povijesti te klase, Stipanovićevi rezultati su ga i uvrstili u ovaj izbor”.

Na sedmom mjestu spomenute liste je još jedan član JK Mornar - Cipranin Pavlos Kontides. On već godinama trenira u Splitu kod našeg vrhunskog trenera Joze Jakelića.

Ostale laseraške legende u Top 10 su: Robert Scheidt, Tom Slingsby, Ben Ainslie, Nick Thompson, Glenn Bourke, Paul Goodison, John Bertrand i Michael Blackburn. (hoo/sailingscuttlebutt.com)