Senzacija jedriličara u klasi ILCA 7 - europsko zlato Stipanoviću, srebro Jurišiću, bronca Mornarevcu Kontidesu

17.03.2023 u 07:47
Podjeli na:
imageBit će opet slavlja u Splitu - Stipanović i Jurišić 2020. (foto: FaH)

Andora, 17. ožujka 2023. - Sjajan uspjeh hrvatskih jedriličara! Dvostruki srebrni olimpijac Tonči Stipanović osvojio je naslov europskog prvaka u klasi ILCA 7 (bivši Laser) na Europskom prvenstvu u talijanskoj Andori, dok se srebrom okitio još jedan sjajni hrvatski reprezentativac - Filip Jurišić.

Stipanović je do zlata stigao s 41 negativnim bodom, samo bod više je imao srebrni Jurišić, dok je broncu, sa 62 negativna boda, osvojio Cipranin Pavlos Kontides, koji je kao i Stipanović i Jurišić član splitskog Mornara. Između Jurišića i Kontidesa smjestio se aktualni olimpijski pobjednik Australac Matthew Wearn s 48 bodova, no on se natjecao izvan konkurencije s obzirom da nije Europljanin.


Za 36-godišnjeg Stipanovića ovo je peto europsko zlato u karijeri, bio je najbolji i na EP-ima 2010., 2011., 2013. i 2014., a uz to ima i dva olimpijska srebra te dva srebra i jednu broncu sa svjetskih prvenstava. Jurišiću (29) ovo je ukupno treće odličje s velikih natjecanja, a drugo uzastopno jer je lani na SP-u u Meksiku bio brončani.


Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita jedriličarskim reprezentativcima Tončiju Stipanoviću i Filipu Jurišiću osvajanje zlatnog i srebrnog odličja na Europskom prvenstvu klase ILCA 7, a čestitku upućuje i brončanom Cipraninu Pavlosu Kontidesu, uz čije se ime neizostavno veže i ime splitskog Mornara!