Zagreb, 18. srpnja 2021. - Među evidentnim olimpijskim kandidatima koji ovih dana odlaze put Tokija jedna je vrlo kompaktna ekipa koja je hrvatska uzdanica i u pojedinačnoj i u momčadskoj olimpijskoj konkurenciji. Predvodi je izbornik i trener Neven Karković, u njezinu sastavu su stolnotenisači: Tomislav Pucar, Andrej Gaćina i Frane Tomislav Kojić. 

 

Prilikom odlaska na Olimpijske igre iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, dominantni su bili osmjesi, a na upit o ambicijama - nije bilo izbjegavanja odgovora. Kao glasnogovornik je poslužio Tomislav Pucar, koji je europskom broncom u Minsku prije dvije godine osigurao prvu stolnotenisku (pojedinačnu) olimpijsku normu za Tokio.

- Odradili smo jako dobre pripreme, deset dana bili smo u Opatiji i sparirali s našim prijateljima i suparnicima iz Slovenije. Što se tiče očekivanja, bolje smo aspektirani u momčadskoj konkurenciji, nego u pojedinačnoj, gdje je konkurencija stvarno vrlo jaka. Ne moram reći da ćemo dati sve od sebe jer Olimpijske igre su "san snova", ono za što se živi, a za uspjeh koji se najčešće doživljava u obliku osvojene medalje, puno se toga treba poklopiti - poruka je Tomislava Pucara.

I izbornik Karković ustvrdio je nešto slično te ističe da se uoči bilo kakvih kalkulacija ponajprije treba saznati olimpijski ždrijeb jer tu se vidi i mogućnost ulaska u završnicu. Kada se stolnotenisačima pridruži sportaš koji nema "stol" u nazivu svog sporta - Marin Čilić (u društvu trenera Vedrana Martića), ta ekipa dobije na potentnosti. Za početak, Čilić je imao nekih tehničko-administrativnih problema:
- Ja ne znam što ću, meni ne radi ova aplikacija OCHA - kazao je pomalo zabrinuti Čilić, a kada je od pratitelja iz HOO-a dobio odgovor da se ta aplikacija kod nas popularno naziva OČAJ, čak se i nasmijao:

- Da, u pravu ste, to je stvarno očaj...

Na upit o očekivanjima, i uz spomen moguće medalje, Marin Čilić bio je vrlo suzdržan: - Nadamo se, svi skupa se nadamo, to je sve što mogu reći...

Zanimljive su novinarske kalkulacije o olimpijskim medaljama, a jedna od njih kaže da nam iz tenisa slijede dvije medalje, pri čemu se ime Marina Čilića  koristi za obje konkurencije. Čilić pak ne želi o tome kalkulirati dok ne sazna ždrijeb i u singlu i u parovima..

Na Olimpijske igre u Tokio u nedjelju je otputovala i prva skupina vaterpolista. Prethodnicu, uoči odlaska velike skupine u ponedjeljak, čine Luka Bukić i Lovre Miloš. S njima u društvu bili su i članovi vaterpolskog Stožera: nekadašnji vrhunski igrač, danas Tuckov pomoćnik Mile Smodlaka, fizioterapeuti Damir Luketić i Zlatko Kercel, videoanalitičar Igor Pezelj te šef medicinske ekipe koja će brinuti o zdravlju hrvatskih olimpijaca i ostatka izaslanstva, član HOO-ove Zdravstvene komisije doc. dr. Dinko Pivalica. (hoo/vk)