Zagreb, 17. srpnja 2021. - Subota je donijela odlazak hrvatskih sportaša i sportašica u tri termina, a put Tokija otišli su predstavnici triju sportova - boksa (Nikolina Ćaćić i Luka Plantić), atletike (Filip Mihaljević) te karatea (Ivan Kvesić sa sparingom Anđelom Kvesićem), a svi oni bili su u pratnji svojih trenera.

 

Boksačke uzdanice s različitim su pogledima usmjereni prema Igrama. Luka Plantić ne skriva ambicioznost i želju za novim iskorakom u karijeri, djeluje odlučno i samouvjereno, s nestrpljenjem iščekuje ždrijeb svoje (lako teške) kategorije od 75 do 81 kg. Svjestan je snage konkurencije, priželjkuje pravično suđenje i vjeruje da može daleko dogurati pa i do medalje. Nikolina Ćaćić u pero kategoriji (od 54 do 57 kg) svjesna je svog povijesnog ostvarenja, kao prva hrvatska ženska olimpijska predstavnica u boksu, te vrlo prizemljeno najavljuje da je Tokio za nju "prilika da se uvjeri kako to izgleda boksati na Olimpijskim igrama". Ponajprije priželjkuje dobre mečeve. Ustvrdila je da da će o velikim dometima ozbiljnije razmišljati u Parizu 2024., kako je otprije postavila olimpijske ambicije u svojoj karijeri. Naravno, ni u Tokiju neće propustiti priliku, ukoliko joj ždrijeb, odnosno suparnice ponude...

 

Filip Mihaljević je već sve rekao o ciljevima u Tokiju. Velika želja mu je nastupiti u olimpijskom finalu bacanja kugle i premašiti "čarobnu" granicu od 22 metra, a kao podlogu za to ističe vrlo dobre pripreme i jednako takvo psihofizičko i zdravstveno stanje. Ne opterećuju ga posebne antipandemijske mjere, realno prosuđuje da je to ono što će svima biti otegotna okolnost na Igrama.

 

U popodnevnim satima za Tokio je otputovao još jedan hrvatski adut za veliko ostvarenje - karataš Ivan Kvesić. Spajanjem dviju kategorija u jednu olimpijsku, Kvesić je dobio fantastičnu konkurenciju, s barem šest ozbiljnih kandidata za tri olimpijska odličja. Brat Anđelo bit će mu vrijedan sparing partner, a Ivan je svjestan da mu Tokio predstavlja jedinstvenu životnu priliku za kompletiranje olimpijskog sna jer Pariz 2024. ne nudi novu priliku. Zato ne treba sumnjati da će dati sve od sebe kako bi u povijesnom nastupu hrvatskog karatea na OI-ju ostvario i povijesni rezultat... (hoo/vk)