Tokio, 15. srpnja 2021. - Nakon dvodnevne samoizolacije, najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama Matija Marinić vratio se treninzima na olimpijskoj stazi u Tokiju. Zbog mogućeg kontakta s putnikom zaraženim koronavirusom na letu kojim su stigli u Japan, Mariniću i njegovu treneru Stjepanu Perestegiju propisana je samoizolacija u trajanju od tjedan dana, no nakon njihovih apela te uz potporu predsjednika Hrvatskoga olimpijskog odbora Zlatka Mateše i veleposlanika Republike Hrvatske u Japanu Dražena Hrastića, odluka je izmijenjena.

Mariniću su omogućeni treninzi na stazi u posebnom terminu u središnjem dijelu dana. Taj su termin po dolasku u Tokio imali Britanci čija je zemlja na popisu onih epidemiološki visoko rizičnih zbog širenja delta soja koronavirusa.

- Zahvalni smo svima koji su imali sluha za izmjenu odluke koja je ugrožavala moj nastup na Olimpijskim igrama! Odluka je izmijenjena i sportašima iz Ukrajine i Kanade koji su istodobno s nama stavljeni u karantenu. Sada treniramo u posebnom terminu, no ostaje nam zabrana silaska na jelo u restoran kamo dolaze drugi sportaši. To smo i tražili. Sve ćemo ispoštovati kako bih mogao trenirati te na stazi 25. srpnja dati svoj maksimum! Vjerujem kako se nitko od nas nije zarazio koronavirusom. Cijepljeni smo i iza nas je deset negativnih testova na koronavirus od dolaska u Japan - rekao je Marinić poslije prvog treninga na stazi nakon dvodnevne pauze.

Izmjenom odluke o samoizolaciji zadovoljan je i trener Perestegi.

- Ovo je najbolji primjer da borba za odličja počinje izvan terena - u našim glavama. Kada je osjetio da je uz njega, nakon udaljavanja sa staze, cijela hrvatska javnost, Marinić je dobio dodatan poriv da izbori nastup u završnici Olimpijskih igara, te da da sve od sebe u borbi za odličje - istaknuo je Perestegi.

I predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izrazio je veliko zadovoljstvo ovakvim epilogom. Povratak Matije Marinića treninzima nazvao je velikom pobjedom sportskog duha nad krutim administrativnim sustavom. (hina/hoo)