Tokio, 8. srpnja 2021. - Samo dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara u Tokiju (od 23. srpnja do 8. kolovoza), japanska Vlada odlučila je uvesti u Tokiju privremeno izvanredno stanje zbog bitnog porasta broja građana zaraženih koronavirusom. Ta mjera trebala bi stupiti na snagu od ponedjeljka, 12. srpnja, i trajati do kraja Igara.

 

Kako prenosi Reuters, Japan trenutačno ima više od 810 000 zaraženih i 14 900 umrlih, a odluka o uvođenju novog izvanrednog stanja u Tokiju dogodila se nakon objave u četvrtak da je u prijestolnici novih 896 slučaja zaraze.

 

Zbog slabe procijepljenosti Japanaca, odnosno činjenice da je samo jedna četvrtina stanovništva primila prvu dozu cjepiva, ponovno se razmatra mogućnost održavanja Igara bez nazočnosti gledatelja na tribinama. Zasad je na snazi odluka da će Igre biti bez gledatelja.

U odluci stoji da tijekom Olimpijskih igara nijedan gledatelj neće smjeti ući na bilo koje sportsko borilište u Tokiju. Međutim, u područjima u kojima nisu na snazi izvanredne mjere, tijela lokalne samouprave samostalno će donositi mjere na temelju situacije u vlastitom području.