Zagreb, 2. travnja 2021. - Ususret Olimpijskim igrama u Tokiju priređena su dva natječaja čiji je tematski sadržaj obilježilo haiku stvaralaštvo, a u njihovim provedbama sudjelovao je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

 

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) po 10. je put proveo natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Ovogodišnji natječaj, na temu Haiku, proveden je u partnerstvu s Japanskim veleposlanstvom u Zagrebu, a trajao je od 16. veljače do 31. ožujka 2021. godine.

Prema informacijama iz HŠSS-a, natječaj je izazvao iznimno velik interes učenika, a sukladno tome i - odličan odaziv. Budući da je postojala mogućnost slanja radova poštom, sve do 9. travnja zaprimat će se uradci koje dostavi poštanska služba, s tim da će se uvažavati samo oni koji na sebi imaju žig slanja s datumom 31. ožujka i ranije.

Prema aktualnim podacima na natječaj je pristiglo 396 radova iz 67 osnovnih škola te 141 rad iz 34 srednje škole. Do kraja travnja slijedi ocjenjivanje radova i odluka tko je osvojio po tri nagrade u obje kategorije (osnovne i srednje škole).

Popis škola s brojem pripadajućih radova u zagradi dostupan je na linku Hrvatskog školskog sportskog saveza.

 

U isto vrijeme završio je i drugi sličan natječaj, namijenjen svekolikoj populaciji - natječaj za haiku poeziju "Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju" koji su raspisali Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski olimpijski odbor i Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj u svrhu povezivanja kulture Hrvatske i Japana.

Nakon zaprimljenih haiku pjesama, članovi prosudbenog povjerenstva u sastavu: Drago Štambuk (predsjednik), Nikola Đuretić i Yutaro Nishida, kulturni ataše iz Veleposlanstva Japana u Zagrebu, kreću s ocjenjivačkim radom, a u lipnju će proglasiti tri dobitnika/dobitnice nagrada za najbolje haiku pjesme. (hoo/hšss/dhk)