Tokio, 29. rujna 2020. - Prvi dužnosnik Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshirō Mori izjavio je da će se Olimpijske i Paraolimpijske igre održati u ljeto sljedeće godine u japanskoj prijestolnici bez obzira na to što će se s koronavirusnom pandemijom događati do kraja ove i tijekom 2021. godine.

Kako izvještava Kyodo News, Mori je to izrekao na proslavi koju je organizirala frakcija japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke.
- Bez obzira što će se dogoditi, moći ćemo održati Olimpijske igre - optimističan je Mori.
Organizatori trenutačno procjenjuju koje se akcije mogu provesti kako bi se osiguralo da se Igre održe unatoč pandemiji COVID-19. Radna skupina za koronavirusne protumjere, koju čine predstavnici Japanske vlade, poglavarstva grada Tokija i Organizacijskog odbora OI Tokio 2020., redovito se sastaje.
Priopćeno je i to da će japanska vlada ublažiti ograničenja ulaska u zemlju kako bi sportašima omogućila da tamo putuju i treniraju. U ovom trenutku Japan ima zabranu ulaska za 159 država i regija, iako će tu brojku postupno smanjivati već u listopadu.
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach također se nedavno pokazao optimističnim u vezi s održavanjem odgođenih Igara Tokio 2020. Otkrio je da mu je uspješno organiziranje velikih biciklističkih događaja dalo samopouzdanje i za OI Tokio 2020.
- To nas sve čini vrlo samouvjerenima jer u posljednjih smo nekoliko mjeseci vidjeli da možemo imati velike sportske događaje u sigurnom okruženju, čak i bez cjepiva - kazao je Bach.
Najnoviji iskazi optimizma za održavanje OI u Tokiju nadovezuju se na poruku japanskog premijera Yoshihidea Suge, koji je početkom ovog mjeseca na toj dužnosti naslijedio Shinza Abea. Suga je prošlog tjedna u obraćanju Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda poručio da će njegova država učiniti sve kako bi se Igre održale i bile sigurne za sve sudionike.
Tokijske Olimpijske igre u novom su terminu planirane od 23. srpnja do 8. kolovoza, a Paraolimpijske od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.