Lausanne/Tokio, 26. rujna 2020. - Na današnji dan (ponovno) obilježavamo 300 dana do Olimpijskih igara u Tokiju. Nakon što su zbog koronavirusne pandemije u ožujku ove godine Igre odgođene za godinu dana, novi termin održavanje je od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine.

Budući da su tokijske Igre 2020. prve u povijesti olimpizma odgođene u mirnodopskom razdoblju, već sada su po mnogočemu povijesne, a to će svakako postati dođe li do njihova potpunog otkazivanja. No, unatoč pandemijskoj nepopustljivosti na globalnoj razini, optimizma za održavanje Igara ne nedostaje.
Tako je novi japanski premijer Yoshihide Suga u svom prvom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) poručio da je Japan odlučan u ambiciji domaćinstva Olimpijskih igara 2021. godine.

- U ljeto iduće godine Japan je odlučan prirediti Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju kao dokaz da je čovječanstvo pobijedilo pandemiju - kazao je Suga u videoobraćanju UN-u.

Gotovo istodobno Povjerenstvo za koordinaciju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Organizacijski odbor OI Tokio 2020. dogovorili su više od 50 mjera kako bi se OI u Tokiju prilagodile postpandemijskom vremenu. Taj čin predstavlja rezolutan odgovor na odgodu Igara, a svrha mjera je optimalizacija Igara, odnosno - povećanje svekolike učinkovitosti samog događaja, uz uštedu troškova. Uz pohvale domaćinu za strpljivost i stalni organizacijski napredak u vrlo kompleksnim okolnostima, predsjednik MOO-a Thomas Bach zahvalio je i svim dionicima olimpijskog pokreta na prilagodbi antipandemijskom djelovanju. Mjere su podijeljene u četiri kategorije: dionici, infrastruktura, promocija i ostala interesna područja. Primjerice, početne mjere uključuju smanjenje broja dionika koji sudjeluju u organizacijskom dijelu Igara, pojednostavljivanje prijevoznih usluga, prilagođavanje aktivnosti gledatelja na mjestima natjecanja i organiziranje brojnih internetskih sastanaka prije Igara.

- 'Tokijski model' neće samo rezultirati Igrama prikladnim za postpandemijski svijet, već će dugoročno postati i vodilja  budućim organizacijskim odborima - kazao je predsjedavajući Koordinacijskog povjerenstva za OI Tokio 2020. John Coates.

Koordinacijsko povjerenstvo MOO-a ažuriralo je i planove o protumjerama za COVID-19. Razmotrena je situacija u Japanu, ali i na globalnoj razini, te su predočeni potencijalni scenariji koji bi mogli biti na snazi tijekom Igara iduće godine. Strateškim pristupom usuglašene su i protupandemijske mjere, nužne za zaštitu zdravlja svih sudionika Igara.
Moguće protumjere grupirane su u sedam područja: putovanje i pristup državi-domaćinu, fizičko distanciranje, osobna zaštitna oprema i čišćenje, ispravnost hrane i pića, nadzor potencijalnih opasnosti (ispitivanje, praćenje, izoliranje) te pružanje informacija i cjepiva.
Kao dio ovog procesa istaknuta je uska suradnja između MOO-a, međunarodnih sportskih saveza i drugih organizatora događaja. S daljnjim razvojem i preispitivanjem protumjera, Koordinacijsko povjerenstvo MOO-a i dalje će voditi važne rasprave o pristupu, temeljenom na dionicima - s naglaskom na sportaše, osoblje povezano s Igrama i gledatelje. Te će se pripreme i dalje razvijati u skladu s praćenjem globalne situacije i njezina utjecaja na pripreme za Igre.
Tristo dana do Olimpijskih igara u Tokiju u Olimpijskom programu HOO-a je 26 evidentnih kandidata iz devet sportova, uz mogućnost kvalificiranja na OI još 70-ak sportašica i sportaša. (hoo/vk)