Zagreb, 23. srpnja 2020. - Dan kada bi u Tokiju 2021. godine trebale biti otvorene Igre XXXII. olimpijade, odgođene zbog pandemije Covid-19 s ovogodišnjeg termina za godinu dana, na različite je načine obilježen u Japanu i drugim dijelovima svijeta. U nizu provedenih aktivnosti, i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uključio se u obilježavanje godine dana do Igara u Tokiju kampanjom #StrongerTogether, koja u ovim teškim vremenima ukazuje na važnost solidarnosti i jedinstva u svim našim raznolikostima, a uz pomoć ujedinjavajuće snage olimpizma.

Na početak MOO-ove kampanje #StrongerTogether ukazao je u svom obraćanju i predsjednik MOO-a Thomas Bach, koji je iznova ponovio kako „tokijske Olimpijske igre mogu biti svjetlo na kraju mračnog tunela kroz koji čovječanstvo danas prolazi“. - Živimo u vremenima velike neizvjesnosti, u kojem Olimpijske igre mogu postati sjajno svjetlo nade, optimizma, solidarnosti i jedinstva - dodao je Bach. 

Japanski organizatori Igara i tamošnje vlasti, predvođene premijerom Shinzom Abeom, jednako kao i MOO, u više su navrata izrazili uvjerenje da će se Igre održati iduće godine, međutim, MOO je u međuvremenu zauzeo čvrsto stajalište kako će, u slučaju nepovoljne situacije s pandemijom Covid-19 u 2021. godini, Olimpijske igre biti u potpunosti otkazane.
U terminu prvotno planiranog početka svečanosti otvaranja Igara (23. srpnja 2020. u 20 sati po lokalnom vremenu/-9 sati po SE), Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju s praznog je Olimpijskog stadiona odaslao poruke nade i zahvalnosti svima koji podržavaju Igre, kao i podršku sportašima koji žele sudjelovati na Igrama sljedeće godine. Japanska plivačica Rikako Ikee, 20-godišnja nacionalna heroina koja je u životnoj borbi s leukemijom, izrazila je u ime svih sportaša svijeta nadu da će na Nacionalnom stadionu u Tokiju točno za godinu biti zapaljen olimpijski plamen. Pohvalne riječi domaćinima videovezom je izrekao i čelnik MOO-a Thomas Bach.

Osim ovog živog podsjetnika na 365 dana do Igara u Tokiju, bilo je i obilje onih u digitalnoj inačici. Tako se, primjerice, račun @Olympics na Twitteru tijekom četvrtka udružio s brojnim gradovima domaćinima Olimpijskih igara i dionicima olimpijskog pokreta kako bi ponovno trasirali povijesni put olimpijskog plamena u zajedničkom jednodnevnom putovanju. Plamen je poslužio kao simbol solidarnosti, nade i različitosti u olimpijskom pokretu, prenoseći širom svijeta poruku #StrongerTogether. Osim na kanalima MOO-a i OI Tokio 2020., dionici olimpijskog pokreta i idućih će se dana aktivirati preko svojih digitalnih i društvenih platformi kako bi iskazali podršku svim sportašima i sportašicama svijeta.

 

Godinu dana do Igara u Tokiju 26 hrvatskih sportaša i sportašica s ostvarenom normom za Igre simbolično je obilježilo zajedničkim videouratkom, u kojem je poslana poruka zajedništva i iskrenih želja za održavanjem OI 2021. godine te podrška svim kolegama, potencijalnim kandidatima koji još mogu do olimpijske vize. Od početne poruke Sandre Perković do završne koju izgovara Sara Kolak, nižu se riječi etabliranih olimpijaca i olimpijki, kao i olimpijskih debitanata, u jedinstvenu rečenicu prepunu optimizma i nade za skorašnji povratak normalnom životu, potpunoj posvećenosti sportu i olimpijskim izazovima u japanskoj prijestolnici. Uspješan put prema Tokiju i dobrodošlicu na Igre 2021. na kraju videa hrvatskim je olimpijcima poželjela japanska veleposlanica u RH, Nj. Eksc. Misako Kaji. Videouradak je dio HOO-ove kampanje „Prema suncu“, a može se pogledati na webu HOO-a i Youtubeu https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=QkNlxCvO2z4&feature=emb_logo.  (hoo/vk)