Lausanne, 21. svibnja 2020. - U razgovoru za britanski BBC, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach iznova je apostrofirao stajalište kako bi odgođene Olimpijske igre Tokio 2020, u slučaju neodržavanja u novom terminu od 23. srpnja do  8. kolovoza 2021. godine - mogle biti u potpunosti otkazane.

- Olimpijske igre će se održati u novom terminu 2021. godine ili ih neće biti. Nova odgoda nije opcija. Ne može se svake godine promijeniti cijeli sportski kalendar u svim većim sportskim savezima i ne može se sportaše držati u neizvjesnosti. Držimo se načela da želimo organizirati ove Igre u sigurnom okruženju za sve sudionike. Nitko ne zna kako će svijet izgledati za godinu, dva mjeseca. Stoga se moramo pouzdati u stručnjake, a zatim donijeti odgovarajuću odluku - kazao je Bach.

Na pitanje koliko je uvjeren u to da će se OI ipak održati, Bach je odgovorio kako "moramo biti spremni na različite scenarije i opcije", da nikako nije za Igre bez gledatelja te da "postoji jasno preuzeta obveza da se ove OI organiziraju u srpnju iduće godine". I japanski premijer Shinzo Abe priznao je da će njegovoj zemlji biti teško organizirati OI ako se pandemija koronavirusa ne stavi pod kontrolu, ustvrdivši da je za tokijske Igre ljeto 2021. posljednja opcija.  

Predsjednik MOO-a Bach apelirao je na vlade širom svijeta da učine sve što mogu kako bi pomogle sportu da se izbori s financijskom krizom uzrokovanom pandemijom.

- Prije svega,od iznimne je važnosti doprinos sporta zdravlju i svi shvaćaju da se u budućnosti moramo više koncentrirati na zdravlje. Drugo, sport daje veliki doprinos interakcijama u društvu, najbolje je ljepilo za društvo, a kao treće - sport je vrlo važan gospodarski čimbenik, na temelju jednog istraživanja, oko 3 posto svih radnih mjesta u Europi odnose na sport. Zato pozivamo vlade da priznaju važnost uloge sporta u društvu i da ga uključe u svoje programe oporavka.

MOO je nedavno izdvojio 800 milijuna dolara kako bi pomogao u saniranju negativnih financijskih posljedica prouzročenih odgodom OI u Tokiju 2020. Dodatni troškovi za domaćina, Japan, mogli bi, prema procjenama dosegnuti i do šest milijardi dolara. Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine trebaju se održati samo 6 mjeseci nakon Igara u Tokiju. (hoo/vk)