Zagreb, 24. ožujka 2020. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša nije iznenađen odlukom o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju, potvrdivši da je i osobno bio zagovornik takvog epiloga u situaciji rastuće zaraze koronavirusom (COVID-19) u svijetu.

- Očekivana je to odluka MOO-a i organizatora Igara, donesena na temelju razumnog prosuđivanja prilično zabrinjavajuće situacije u svijetu. Donesena je u interesu sporta i apsolutna je pravodobna. Domaćini su već lansirali uzrečicu: „Japan je bio spreman, Svijet nije“, a tako zapravo i jest. O novom terminu bit će još govora i dogovora, a prema izjavi japanskog premijera Abea, Igre će se održati najkasnije do ljeta iduće godine. Ne vjerujem u mogućnost održavanja OI u jesen ili zimu, jer kako sada stvari stoje, i takvi termini su dvojbeni i nesigurni. Prema mojem mišljenju, najbolje bi bilo održati ih u istom terminu iduće godine pa onda sve odrađene rezervacije samo prolongirati za godinu dana.
Mateša se osvrnuo i na hrvatske sportaše, na temu što su ovom odlukom dobili, a što izgubili:
- Hrvatski sportaši ovom odlukom nisu ništa izgubili. Oni naši sportaši koji su se kvalificirali na Igre, ostaju u programima HOO-a kao evidentni olimpijci, drugi, pak, koji se nisu kvalificirali, imat će sada možda i veću šansu za odlazak na OI. Osobno sam bio za odgodu Igara, naravno, prioritetno zbog zdravlja sportaša, ali svakako i zbog toga da olimpijske kvalifikacije budu regularne, fer i korektne. U novonastaloj situaciji regularnost im ne bi trebala biti upitna…

Sličnog razmišljanja o odgodi tokijskih Igara je i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop.

- Unatoč nedavno održanim video-konferencijama MOO-a s predstavnicima svojih članica, u kojima je jednoglasno dana podrška japanskoj vladi da organizira Igre u predviđenim terminima, ovakva odluka je očekivana. Čini se da je pandemija koronavirusa prisilila čelnike MOO-a na promjenu stava i odgodu Igara za neki drugi termin, najvjerojatnije za isto vrijeme iduće godine. Istina, iduće godine se može razmišljati čak i o pomicanju Igara nekoliko tjedana unaprijed, jer kad bi išli unazad, postoji rizik da terminom padnu u vrijeme monsunskih kiša - kazao  je Čop, zaključivši kako je odluka MOO-a prikladan odgovor na postojeću situaciju.