Tokio, 14. ožujka 2020. - Unatoč svjetskoj pandemiji koronovirusa, koja je prouzročila otkazivanje brojnih sportskih događaja u iduća tri mjeseca te ozbiljno zaprijetila i onom središnjem u 2020. godini, novi optimizam stiže iz Japana, zemlje domaćina ljetnih Igara XXXII. olimpijade. Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je uvjerenje da će se Olimpijske igre u Tokiju održati u planiranom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

- Japan ima relativno nisku stopu infekcije koronavirusom i prebrodit ćemo krizu te biti domaćini Olimpijskih igara kako je i planirano - kazao je Abe na konferenciji za novinare u Tokiju. Dodao je i to da će konačnu odluku donijeti Međunarodni olimpijski odbor (MOO), koji ima ingerenciju odgoditi ili otkazati (Z)OI u slučaju procjene o ljudskoj ugroženosti na sigurnosnom ili zdravstvenom aspektu.

Trenutačno je u Japanu više od 1400 osoba zaraženih koronavirusom, a dosad ih je preminulo 28. Zbog mjera sprječavanja širenja zaraze i reduciranja masovnih skupova, upitno je štafetno nošenje olimpijske baklje, čiji je početak planiran za 26. ožujka u Fukušimi.

Iz preventivnih razloga i Grci su odustali od jednotjednog nošenja olimpijske baklje, a iz Japana im stiže poruka:

- U potpunosti razumijemo ovu odluku Grčkog olimpijskog odbora, donesenu u suradnji s tamošnjim Ministarstvom zdravstva. Primopredaja olimpijskog plamena dogodit će se prema planu - 19. ožujka 2020. u Ateni. (hoo/vk)