Atena, 12. ožujka 2020. - Na svečanosti bez gledatelja u drevnoj Olimpiji u Grčkoj zapaljen je olimpijski plamen za Igre XXXII. olimpijade u Tokiju 2020. godine. Taj čin označava početak putovanja olimpijskog plamena do Tokija i najavu otvaranja Olimpijskih igara, predviđeno za 24. srpnja 2020. godine. Tradicionalno, uz pomoć konkavnog zrcala i sunčeve svjetlosti, a pod sloganom „Nada nam svijetli put“, grčka glumica Xanthi Georgiou u ulozi vrhovne svećenice zapalila je olimpijski plamen.

Prije nego li se zaputi prema Dalekom istoku, olimpijska štafetna baklja u idućih tjedan dana još će gorjeti na teritoriju Grčke, a organizatorima Igara u Tokiju bit će predana na svečanosti u Ateni 19. ožujka. Nakon 1984. godine, ovo je prva svečanost paljenja olimpijske baklje održana bez gledatelja, u ovom slučaju - zbog prevencije širenja koronavirusa. (hoo/vk)

 

Izjava MOO-a povodom paljenja olimpijskog plamena za Olimpijskih igre Tokio 2020.

 

Današnjim paljenjem olimpijskog plamena u Olimpiji, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrđuje svoju punu predanost uspjehu Olimpijskih igara Tokio 2020. Ostajemo apsolutno dosljedni, skupa s našim japanskim domaćinima, u našoj obvezi organiziranja sigurnih Olimpijskih igara u srpnju ove godine.

Istodobno, Svijet se suočava s izazovima koji također bitno utječu na sport. No, 19 tjedana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. mnoge mjere koje trenutačno  poduzimaju vlasti u državama diljem svijeta daju nam samopouzdanje i drže nas u potpunosti predane priređivanju Olimpijskih igara koje mogu Svijet okupiti u miru.

MOO je ponosan na solidarnost i fleksibilnost koju pokazuju sportaši, međunarodne sportske federacije i nacionalni olimpijski odbori, koji se u brojnim sportovima suočavaju s izazovima kvalifikacijskih sustava. Obraćamo im se svima zajedno. MOO blisko surađuje sa svim zainteresiranima i demonstrira svu fleksibilnost potrebnu za prilagodbu kvalifikacijskih sustava. Također surađujemo sa svim ostalim dionicima kako bismo adekvatno odgovorili na trenutačnu situaciju.

Ostajemo u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), gradom Tokijom, japanskom Vladom i Organizacijskim odborom Igara Tokio 2020. putem našeg zajedničkog radnog tima, utemeljenog sredinom veljače.

MOO će i dalje slijediti savjete i naputke Svjetske zdravstvene organizacije, kao vodeće agencije Ujedinjenih naroda (UN) nadležne za aktualnu problematiku.