Tokio, 15. prosinca 2019. - Dva tjedna nakon što je službeno objavljen dovršetak svih radova (posljednjih dana studenoga), japanski premijer Shinzo Abe svečano je otvorio novi Nacionalni stadion u Tokiju, na kojem će domaćin ljetnih Igara XXXII. olimpijade prirediti svečanost otvaranja OI 24. srpnja 2020. godine. Stadion je kapaciteta 68.000 sjedećih mjesta, iako je prvotno planirano najmodernije zdanje s još većim kapacitetom i pomičnim krovom, kakav imaju neke europske nogometne arene.

Izgradnja stadiona stajala je astronomskih 1,4 milijarde dolara, i čak je pet puta skuplji od pekinškog Ptičjeg gnijezda iz 2008. te triput skuplji od londonskog Olimpijskog stadiona, izgrađenog za ljetne Igre 2012. godine.

Osim svečanosti otvaranja i zatvaranja Igara (24. srpnja i 9. kolovoza), na Nacionalnom stadionu u Tokiju tijekom OI održat će se natjecanja u atletici i nogometu. Potvrdu funkcionalnosti stadiona Japanci će dobiti na samu Novu Godinu, kad će ugostiti finale Kupa Cara u nogometu. (hoo)