Zagreb, 9. studenoga 2019. - U zagrebačkom Muzeju Mimara održan je Dan Japana u Hrvatskoj, iznimno sadržajan događaj koji je organiziralo Japansko veleposlanstvo u RH, predvođeno veleposlanicom Misako Kaji. Upravo je japanskoj veleposlanici, istinskoj zaljubljenici u Hrvatsku i hrvatski sport, pripala uvodna riječ, a slijedili su pozdravni govori partnera u organizaciji priredbe - čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića. Naravno, u svemu je posredovala i Hrvatska olimpijska akademija, čiji je predsjednik Tonči Tadić bio i moderator iznimno zanimljivog panel-događaja u Mimari.

Sve je bilo u znaku predstojećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju iduće godine, pa se u središnjem Toyotinu panelu pod nazivom 'Ništa nije nemoguće', dogodio susret dviju olimpijskih generacija. Osvajači vaterpolskog olimpijskog srebra iz Tokija 1964. - Zlatko Šimenc, Ivan Trumbić, Frano Nonković i Karlo Stipanić, s vidljivom su se nostalgijom prisjetili tog događaja, a istovrsni sportski spektakl iduće godine u Tokiju najavili su evidentni olimpijac, gimnastičar Tin Srbić, te potencijalne olimpijke Kristina Tomić (taekwondo) i Ana Lenard (karate). Događaj koji će uslijediti dva tjedna kasnije na istim borilištima u japanskoj prijestolnici - Paraolimpijske igre 2020. godine, iz svog su kuta predstavili paraolimpijski kandidati za Tokio 2020. - Helena Dretar Karić i Pavao Jozić, oboje predstavnici parastolnog tenisa, te Damir Juren iz paraboćanja. Dodatno bogatstvo panelu dali su trofejni vaterpolski olimpijci Tomislav Paškvalin i Dubravko Šimenc (nazočan u publici), kao i vrsni kondicijski trener Pero Kuterovac, koji sjajno brine o spremi hrvatskih vaterpolista.

Projekt Hrvatske kuće u Tokiju predstavio je pomoćnik glavnog tajnika za marketing HOO-a Ranko Ćetković, koji je pojasnio da će prvi put u povijesti hrvatskog olimpizma taj prostor biti u sklopu Veleposlanstva RH u Japanu, što je dosad i najjeftinije rješenje Hrvatske kuće na olimpijskim igrama.

Obilježavanje Dana Japana izazvalo je veliku pozornost hrvatskih građana. U dugim redovima ispred Muzeja Mimara čekalo se za ispisanu poruku na japanskom jeziku, fotografiranje u tradicionalnoj japanskoj nošnji, ispijanje čaja ili upoznavanje s tom tradicijom, kao i izradu ikebane i origamija, u čemu su sudjelovali najmlađi posjetitelji. (hoo/vk)