Ispis

Tokio, 16. listopada 2019. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da će zbog straha od visokih temperatura utrke olimpijskog maratona i brzog hodanja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. s ulica japanske prijestolnice biti izmještene na sjeverni otok Hokkaido. Dio je to prevencije kojom organizatori pokušavaju naći način kako zaštititi sportaše i gledatelje od visokih temperatura, očekivanih u Tokiju idućeg ljeta tijekom Olimpijskih (OI) i Paraolimpijskih igara (POI). Temperature u Tokiju tijekom srpnja i kolovoza, kada se termini održavanja OI i POI, uglavnom prelaze 30 stupnjeva Celzijusa, uz vrlo visok postotak vlage.

Za razliku od Tokija, temperature u predloženom novom odredištu - Sapporu na Hokkaidu, tijekom dana su pet do šest stupnjeva niže. Iz MOO-a dodaju da će promjena mjesta održavanja maratona biti raspravljana i sa samim domaćinom OI Tokio, kao i televizijskim kućama.

- Olimpijske igre su platforma na kojoj sportaši mogu pružiti izvedbu, možda i samo jednom u životu, pa ove mjere će im omogućiti uvjete u kojima će moći dati sve od sebe. Zdravlje sportaša i njihova dobrobit najveća su nam briga - izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Izrazito visoka vlaga i visoke temperature pokazale su se kao vrlo loša kombinacija za maratonce na nedavno održanom SP-u u Dohi, iako je početak utrke bio u ponoć. Gotovo trećina od 70 maratonaca, koliko ih je bilo na startu, nije završilo utrku.

Tokio je u rujnu održao testni maraton podigavši uz trasu po kojoj su prolazili maratonci šatore s aparatima s maglicom. Organizatori također namjeravaju organizirati održavanje dugoprugaških utrka u vremena kada nisu velike vrućine,ali, čini se da će prijedlog MOO-a o izmještenju utrka, ipak biti najbolje rješenje. (hoo/vk)