Tokio, 24. srpnja 2019. - Točno godinu dana do svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.), predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach sa svečanosti na međunarodnom forumu u japanskoj prijestolnici službeno je pozvao sportaše i sportašice iz cijelog svijeta da sudjeluju na Igrama. Simbolične pozivnice Bach je uručio predsjednicima nacionalnih olimpijskih odbora Grčke, Kine, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Senegala, Australije i Japana, kao i šefu Misije MOO-ova olimpijskog izbjegličkog tima. Među predstavljenim NOO-ima bila je država u kojoj su nastale Olimpijske igre i nekoliko država domaćina predstojećih izdanja OI-ja, ZOI-ja i OIM-a.

Govoreći na svečanosti, predsjednik MOO-a je istaknuo kako pripreme za OI odlično napreduju te da dosad nije vidio tako pripremljenog domaćina Igara godinu dana uoči njihova početka:
- Japan će za godinu dana stvarati povijest. Bit će to predivan i nadasve jedinstven trenutak za naše ljubazne japanske domaćine da pokažu svijetu najbolje od svoje zemlje - bogatu povijest i tradiciju, najmodernija tehnička dostignuća, kulturu gostoprimstva i, naravno, ljubav prema sportu.
Osim predsjednika MOO-a Bacha, na svečanosti su sudjelovali japanski premijer Shinzo Abe, predsjednik MOO-ova koordinacijskog povjerenstva John Coates, guverner Tokija Yuriko Koike i predsjednik Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Yoshiro Mori. Uz službenu prezentaciju pozivnica NOO-ima, svečanost je uključivala i predstavljanje medalja za Igre u Tokiju.
Prije nego što je formalno pozvao sportaše svijeta na Olimpijske igre 2020., predsjednik MOO-a Bach se okušao u mačevanju s japanskom djecom, pridruživši se tako stanovnicima Tokija u demonstracijskim izvedbama olimpijskih sportova u sklopu događaja Let's GoGo.
Na Igrama XXXII. olimpijade u Tokiju sudjelovat će više od 11 000 sportašica i sportaša iz 200-tinjak nacionalnih olimpijskih odbora, a za posjet Igrama već je prodano više od 3,2 milijuna ulaznica. (hoo/vk)