Rijeka, 17. ožujka 2019. -  Na ekipnom državnom prvenstvu u Rijeci šesnaestogodišnji plivač splitskog Jadrana Franko Grgić osigurao je olimpijsku normu za nastup na Igrama u Tokiju iduće godine. Osim toga, Grgić je pobjedom u disciplini 1500 metara slobodnim načinom (sa 14:56.55) poboljšao hrvatski rekord, kao i dosad najbolji osobni rezultat. Ujedno je i prvi Hrvat koji je spomenutu dionicu preplivao za manje od 15 minuta. Rezultat karijere i izboren olimpijski nastup u 17. godini života zasigurno će biti novi "vjetar u leđa" perspektivnom splitskom plivaču.

Dosadašnji vlasnik hrvatskog rekorda na 1500 metara, Grgićev klupski kolega i prijatelj Marin Mogić, za više od sekunde popravio je vlastiti rekord na 400 metara slobodnima načinom. Obojica vrsnih mladih plivača učenici su trenera Mate Ružića. Novi izazov, a ujedno i prilika za nove olimpijske norme hrvatskim plivačkim uzdanicama bit će srpanjsko Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom Gwangjuu.

Hrvatski olimpijski odbor čestita Franku Grgiću izborenu olimpijsku normu za Tokio, uz želju da mu se na Igrama u japanskoj prijestolnici pridruže i ostali članovi perspektivnog plivačkog naraštaja. (hoo/vk)