Ispis

Aarhus, 9. kolovoza 2018. - Na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu hrvatsko jedrenje ostvarilo je prvu olimpijsku normu za Igre u Tokiju 2020. Dvadesetim mjestom u klasi Laser, normu je ispunio srebrni olimpijac iz Rija Tonči Stipanović. Iako su se laseraši borili za raspodjelu 14 normi, Tončiju je i 20 mjesto bilo dovoljno za taj pothvat.

Naravno, normu je osvojio za državu, a tko će u ovoj disciplini biti hrvatski olimpijac u Tokiju, odlučit će nacionalne kvalifikacije. Stipanović je najveći favorit za to, drugim riječima - za svoj treći olimpijski nastup (London 2012. i Rio 2016.).

Zlatna finalna skupina Lasera odjedrila je zadnji, deseti, plov prvenstva ponovno u problematičnim uvjetima. Filip Jurišić upisao je ponovno vrlo dobro deseto mjesto, što mu je u konačnici donijelo 27. poziciju na prvenstvu. 

Sjajan nastup braće Mihovila i Šime Fantela u četiri plova finalne zlatne skupine discipline 49er, odnosno 11., 1., 4. i 2. ulaz u cilju donio im je ukupno drugo mjesto, sa samo bodom zaostatka za vodećim Njemcima Fischerom i Grafom. Bodovne razlike nisu velike u vrhu, pred njima su još dva plova u petak uoči subotnjeg plova za odličja. No, već ovo što su dosad braća napravila vrijedan je domet, znamo li da je Šime, zlatni olimpijac iz Rija, u međuvremenu promijenio i disciplinu i partnera s kojim se natječe. 

Ženski 49er FX stigao je do 12 plovova, dakle do kraja, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi zauzele su 27. mjesto. Uoči plova za odličja vode Austrijanke Frank i Abicht. Priču o klasi finn pratili smo sinoć do kasnih sati. Nažalost, nije se dogodio nama očekivani ishod.  Prosvjed zbog neregularnosti desetog plova je odbačen, Josip Olujić ostao je 11., na korak do finala i olimpijske vize za Tokio.

U neolimpijskom Formula kiteu Martin Dolenc pokazuje da se apsolutno s pravom puno od njega očekuje, nakon 14 jedrenja napredovao je na 13. mjesto. Među daskašima Luka Mratović je nakon devet jedrenja 63., a Palma Čargo 58. (hoo/vk)