Ispis

Zagreb, 27. siječnja 2017. - Osvajači olimpijskih odličja na Igrama u Riju među prvim su korisnicima olimpijskog programa za OI Tokio 2020. Osim za njih, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) osigurat će uvjete za kvalificiranje i nastup na OI Tokio i za dodatnih 40 individualnih sportaša te dvije momčadi - hrvatsku košarkašku i rukometnu reprezentaciju, odlučilo je to Vijeće HOO-a na 4. sjednici održanoj 27. siječnja.

Kroz Projekt OI Tokio, za koji je u 2017. godini predviđeno 6,37 milijuna kuna, HOO će financirati stipendije, pripreme, nastupe na natjecanjima, zdravstvenu skrb, sistematske preglede, osiguranja od nezgode, rekvizite, opremu te njezin prijevoz.

 

Nakon što je Vijeće na prošloj sjednici usvojilo nova pravila za Razvojne programe I, II i III, na ovoj je sjednici utvrdilo liste korisnika za 2017. godinu. Jedna od značajnih promjena je pomicanje dobne granice za ulazak u Razvojni program I s 12 na 15 godina. Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (Program I) koristit će od siječnja 38 sportaša, Program potpore perspektivnim sportašima (Program II) pratit će za sada 68 individualna sportaša te hrvatsku vaterpolsku i rukometnu U18 reprezentaciju. U program namijenjen kvalitetnim sportašima (Program III) uvršteno je 56 sportaša iz 16 sportova.

 

Verificirana je odluka o iznosima potpore sportašima u razvojnim programima za 2017. godinu o kojoj je Vijeće glasovalo 9. siječnja elektronskom poštom. Odobreni su iznosi od 16.000 kuna godišnje za Program I, 26.500 kuna za individualni sportaši i 14.000 kuna za ekipe u Programu II te 41.700 kuna za Razvojni program III.

 

Vijeće je odlučilo da će, na prijedlog nacionalnih sportskih saveza i stručne službe HOO-a, u 2017. godini sufinancirati rad 13 vrhunskih i deset vrsnih trenera, zatim jednog trenera ekipnog olimpijskog sporta, jedanaest kvalitetnih trenera, 21 trenera mlađih dobnih kategorija te jedanaest trenera za razvoj pojedinog sporta. (Lista trenera)

 

Prvo višesportsko natjecanje u ovoj godini je Zimski olimpijski festival europske mladeži koji se od 12. do 18. veljače održava u turskom Erzurumu. U sastavu hrvatske sportske delegacije bit će alpski skijaš Leon Nikić, skijaška trkačica Gabrijela Skender, biatlonke Ana Radošević, Dora Kurečić te umjetnička klizačica Katarina Kitarović. Podsjetimo da su Mediteranske igre koje su se trebale održati ove godine odgođene na 2018. godinu, a sljedeće višesportsko natjecanje u 2017. godini bit će ljetno izdanje Festivala.

 

HOO će biti pokrovitelj projekta Croatia Rally kao kandidata za Svjetsko prvenstvo u rallyju (WCR) 2017. i 2018. godine. Vijeće je dalo pozitivno mišljenje za organizaciju Svjetskog kupa u obaranju ruku u srpnju u Zagrebu, WAKO Europskog kupa u kickboxingu „Karlovac Open 2017.“ u veljači u Karlovcu te Europskog juniorskog prvenstva i Seniorskog kupa B u akrobatskom rock'n'rollu u lipnju u Zagrebu. (hoo/msč)