Zagreb, 18. svibnja 2005.- Eminentni hrvatski sportski liječnici, fizioterapeuti i treneri, sudionici okruglog stola "Zdravstvena skrb sportaša u Hrvatskoj" održanog 18. svibnja 2005. u Zagrebu, podržali su ideju Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) o osnivanju Instituta za športsku medicinu.

Institut bi na nacionalnoj razini sustavno, cjelovito i organizirano vodio brigu o zdravstvenoj skrbi sportaša, optimalnoj fizičkoj i psihičkoj spremi sportaša, o borbi protiv dopinga, pravilnoj prehrani sportaša te edukaciji liječnika u području sportske medicine. U radnoj skupini za provedbu inicijative su bivši vrhunski sportaši kao što je veslač, član brončanog osmerca iz Sydneya, Tomislav Smoljanović.

Tijekom rasprave naglašeno je da Institut mora biti prepoznat od strane Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te strukovnih udruženja kako bi cijela ideja mogla zaživjeti u ožujku 2006. godine kada bi Institut trebao biti osnovan. U radu okruglog stola sudjelovala je i pomoćnica ministra za znanost, obrazovanje i sport u ostavci Romana Caput-Jogunica koja je podržala ideju osnivanja Instituta, a uvodna izlaganja prezentirali su prof. Boris Labar, dr. Ante Županović, dr. Andreja Miškulin i mr. Mimi Vurdelja.