Zagreb, 18. ožujka 2022. - Tijekom prvog dana dvodnevnog tečaja trajne edukacije pod nazivom „Ozljede sportaša - prevencija, dijagnostika, liječenje“, u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Zdravstvene komisije HOO-a, u dvorani hotela Hilton Garden Inn u Zagrebu tražilo se mjesto više.

Edukativni skup namijenjen liječnicima, fizioterapeutima i trenerima koji rade u sportu, predavanjima i dvjema kvalitetnim panel-raspravama oplemenili su eminentni liječnici s dugogodišnjim iskustvom rada u sportu, a okupili su čak 170 slušača iz spomenutih ciljnih skupina.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač u pozdravnoj je riječi ustvrdio da naši sportaši imaju gotovo 24-satnu zdravstvenu skrb, zahvalivši pritom hrvatskoj Vladi i članovima stožera za suzbijanje pandemije, na potpori hrvatskim sportašicama i sportašima u realizaciji priprema i nastupa tijekom teškog pandemijskog razdoblja.
Predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a prim. Miran Martinac otvorio je edukativni skup prezentacijom na temu Zdravstvena skrb sportaša - aktualni trenutak, istaknuvši nekoliko aktivnosti komisije koju predvodi: mjere zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja, preventivne sistematske preglede za sportaše i trenere, kontroliranu prehranu te kontinuiranu edukaciju o štetnim i zabranjenim tvarima. Na njegovo se izlaganje nadovezao prof. dr. sc. Krunoslav Capak, govoreći o utjecaju pandemije Covid-19 na sport. Među aktualnostima je spomenuo i popuštanje mjera u svim aspektima društva pa tako i u sportu, ponajprije povezano s povratkom gledatelja na tribine, a izrazio je i uvjerenje da neće biti šestog vala pandemije.
Iz dojmljive prezentacije tajnice Zdravstvene komisije HOO-a mag. Mimi Vurdelja o važnosti prehrane sportaša u liječenju i prevenciji sportskih ozljeda, za izdvojiti je nekoliko rečenica koje bi mogle dobiti i status antologijskih: „Medalja je cilj, ali nema trgovanja sa zdravljem“, „Ono što jedete jednako je važno kao i ono što izbjegavate jesti“, „Ne pomaže zdrava hrana, ako nisu zdrava crijeva“… Najpoznatija sportska nutricionistica najzaslužnija je za fantastičan odaziv na ovaj skup, a primila je i dva konkretna priznanja - umjetničku sliku s motivom anđela iz ruku proslavljene atletske dive Sandre Perković i njezina trenera Edisa Elkasevića te plaketu i zahvalnicu Hrvatskog zbora sportskih novinara, koje je Zdravstvenoj komisiji HOO-a (predsjedniku Martincu i tajnici Vurdelja) uručio čelnik HZSN-a Jura Ozmec kao znak zahvale za pomoć novinarima u testiranju i cijepljenu uoči odlaska na Olimpijske igre u Tokio 2021. godine.
Smanjenje rizika nastanka mišićnih ozljeda u sportu kroz praktične znanstveno utemeljene primjere obradio je prof. dr. sc. Goran Marković koji je bio spriječen osobno izložiti prezentaciju, a na tu tematiku odlično se uklopio doc. dr. sc. Dinko Pivalica, pojasnivši što je to izokinetičko testiranje. Uslijedio je serijal iznova zanimljivih predavanja/prezentacija – Ozljede stomatognatog sustava kod sportaša doc. dr. Nikoline Lešić, s preporukom za uvođenje u sustav sporta preventivnih mjera za zube i čeljusti; potom tema Oslikavanje sportskih ozljeda prof. dr. sc. Igora Borića (s naglaskom na magnetsku rezonanciju kao „kraljicu pregleda“ sportskih ozljeda) i Mezemhimalne stromalne stanice u liječenju oštećenja hrskavice kod sportaša prof. dr. sc. Dragana Primorca (s primjerom stanične terapije koja je pomogla Dini Rađi i Cro Copu). O ozljedama u klizanju na konkretnom je primjeru govorila legendarna klizačica doc. dr. sc. Sanda Dubravčić Šimunjak, a prvi dio je završio predavanjem o sindromu pretreniranosti prof. dr. sc. Borisa Labara, koji je pozvao na istraživanje tog vrlo intrigantnog problema.
Za prvi panel u petak - o preventivnim pregledima sportaša, uvodnu riječ dao je doc. dr. sc. Dinko Pivalica, a sudjelovali su prof. dr. sc. Vladimir Ivančev, dr. Damir Jemendžić i dr. Nataša Desnica. Priopćeno je da su Hrvatsko društvo za sportsku medicinu i Hrvatski liječnički zbor izradili Pravilnik o zdravstvenoj zaštiti sportaša, sa smjernicama i planom financiranja, ali još se čeka na prihvaćanje nadležnih tijela. Dr. Jemendžić je podsjetio na uvedenu praksu sistematskih pregleda sportaša i trenera uoči velikih natjecanja, podsjetivši, s velikim žaljenjem, i na tragični slučaj trenera Sene Čuste koji se uoči OI-ja u Tokiju nije podvrgnuo tom pregledu. Dr. Nataša Desnica ukazala je pak na važnost psihološkog testiranja sportaša.
Između dva panela prezentaciju je održao i prim. dr. Zoran Bahtijarević, spriječen u jutarnjem terminu zbog operativne obveze. Iz njegova izlaganje za izdvojiti su ove postavke: nogometne ozljede u najvećoj su mjeri posljedica specifičnosti nogometa, odnosno naglih promjena tjelesnih pokreta i napora, a najučestalije su povezane s mišićima zadnje lože; kondicijski treneri iznimno su važni u prevencijama ozljeda u elitnom nogometu jer izravno utječu na opterećenje igrača; komunikacija između glavnog trenera i medicinskog tima vitalna je za preveniranje ozljeda u svim sportovima, a ne samo u nogometu. Bahtijarević je posebno istaknuo da se glavni trener danas postavlja suradnički, a na šefovski, što je recept timske uspješnosti. Kao takvog trenera istaknuo je izbornika Zlatka Dalića, ali spomenuo je i ostale hrvatske izbornike s kojima je dosad surađivao.
O smrtnosti na sportskim terenima govorilo se na drugom zanimljivom panelu kojeg je moderirao kardiolog prim. dr. sc. Mladen Jukić, a sudjelovali su i prof. dr. sc. Damir Fabijanić, prof. dr. sc. Tomislav Letilović, doc. dr. sc. Vjekoslav Radeljić, doc. dr. sc. Nikola Bull. Uz spomenutu važnost obiteljske anamneze i pravilno iščitavanje EKG nalaza, kao zaključak se nametnula rečenica da se svaka simptomatična poteškoća kod sportaša treba ozbiljno shvatiti te u svrhu preveniranja kardioloških bolesti - pristupiti pregledu.

 

Subota 19. ožujka od 9 sati na programu je osam novih prezentacija koje se mogu pratiti i online načinom putem linka: https://youtu.be/nkB_MaT9-hM.