Zagreb, 5. ožujka 2021. - Pod predsjedanjem novog starog predsjednika dr. Mirana Martinca, Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održala je konstituirajuću sjednicu u novom sazivu (za olimpijski ciklus do 2024.), a u fokusu je bilo cijepljenje sportaša i pratećeg osoblja, sistematski pregledi te lijekovi i preparati za OI u Tokiju.

 

Predstavljeni su i novi članovi - prof. dr. sc. Dragan Primorac i prim. dr. sc. Mladen Jukić, a pljeskom je pozdravljen doc. dr. sc. Krunoslav Capak, koji je - sportskim rječnikom rečeno - kao “ekstra pojačanje” pristupio Komisiji u starom sazivu u lipnju prošle godine. S prvim čovjekom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, docentom Capkom, te s profesorom Primorcem i primarijusom Jukićem, aktualna “postava” Zdravstvene komisije spada u jednu od najeminentnijih u gotovo 30-ogodišnjoj povijesti HOO-a.

U formalno-pravnom aspektu sjednice 11 nazočnih članova jednoglasno je prihvatilo Poslovnik o radu i Plan rada Zdravstvene komisije HOO-a za iduće mandatno razdoblje.

Gost na sjednici bio je pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za Olimpijski program i šef Misije HOO-a za OI u Tokiju Damir Šegota. Naglasio je da nikada dosad uoči Igara nije postojao takav zdravstveni izazov i upoznao nazočne s najnovijim epidemiološkim informacijama koje su stigle iz Tokija, a potom referirao o pretpostavljenoj brojnosti hrvatskog izaslanstva (sedamdesetak članova). Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. Capak najavio je da će za sve naše sportaše biti osigurano cjepivo, i to ne samo u Zagrebu, nego i u drugim gradovima.

Voditelj Službe za antidoping dr. Roman Latinović kao i obično je izvijestio o novostima na tom području, među kojima su prihvaćanje novog WADA-ina Kodeksa, novi zabilježeni dopinški slučajevi te popis zabranjenih tvari za 2021. godinu.

Na sjednici se razgovaralo i o obveznim sistematskim pregledima svih sportaš(ic)a uoči Tokija, pri čemu je prim. Jukić zatražio da se nikako ne zanemari ni njihova kardiološka provjera. Tajnica Komisije mr. Mimi Vurdelja, koja je još jednom sjajno pripremila sjednicu, vjerojatno će već za iduće (travanjsko) zasjedanje imati kompletiranu listu pretraga za sistematske preglede sportaša. (hoo/vk)