Osijek, 22. studenoga 2019. - U organizaciji Sportske zajednice Osječko-baranjske županije i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Osijeku je održan stručni skup na temu „Dodaci prehrani, hrana ili lijek?“ U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije predavanje je održala naša najpoznatija sportska nutricionistica Mimi Vurdelja, zaposlena pri Hrvatskom olimpijskom odboru kao voditeljica Ureda za zdravstvenu skrb i prehranu vrhunskih sportaša. Bila je to ujedno i prilika da eminentna farmakologinja predstavi vrijedan publicistički uradak - nedavno objavljeni zbornik Doping u vrhunskom sportu.

 

- Sport je danas znanost, a pravilna prehrana sportaša također je znanost. Iziskuje mnogo strpljenja i znanja. Kroz moje ruke su prošli svi naši vrhunski sportaši, i to kroz individualne programe prehrane, i mogu reći da je znanost kojom se bavim pomogla da ostvare tako dobre rezultate. Zamjeram našoj prehrambenoj industriji što na njihovim proizvodima još nigdje nisam vidjela posebno naznačeno da je neka hrana upravo za sportaše. Uvijek sam za dobru hranu koja nam čini zadovoljstvo, a ne za nekontrolirane dodatke hrani čije je porijeklo nepoznato - istaknula je Mimi Vurdelja.

 

Stručni skup je bio namijenjen ponajprije trenerima, sportašima te zdravstvenim i ostalim sportskim djelatnicima s područja Osječko-baranjske županije, s ciljem njihova educiranja o pravilnoj prehrani sportaša, štetnosti dopinga i vitaminizaciji sportaša. (hoo/vk)