Zagreb, 12. studenoga 2019. - Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin predstavljen je zbornik Doping u vrhunskom sportu Hrvatskog olimpijskoig odbora (HOO), kao rezultat četiriju istoimenih simpozija, održanih u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Opatiji, tijekom 2017. i 2018. godine. Svečanosti su nazočili brojni eminentni sportaši, predvođeni zlatnim olimpijcima iz Rija - braćom Sinković i Josipom Glasnovićem, te svjetskim gimnastičkim doprvakom Tinom Srbićem. Naravno, u prvim redovima bili su i brojni ugledni sportski liječnici, na čelu s dr. Miranom Martincem, čelnikom Zdravstvene komisije HOO-a, te brojni sportski dužnosnici, treneri, djelatnici u sustavu sporta...

Uz dr. Martinca, za uvodnu riječ na temu borbe protiv dopinga vjerojatno i nije bilo bilo boljeg uvodničara od predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, reizabranog prošlog tjedana u članstvo vodećeg tijela Svjetske antidopinške agencije (WADA).

- U klub odgovornih za slučaj dopinga ne ulaze samo dopingirani sportaši, nego i glavni trener, pomoćni treneri, liječnici i svi drugi koji imaju utjecaj na ponašanje sportaša - samo je jedna od Matešinih poruka, osnaženih na nedavnom WADA-inom kongresu u Katowicama.

Nakon što je voditeljica HOO-ova Odjela za prehranu vrhunskih sportaša Mimi Vurdelja predstavila zbornik radova, kojeg otvara dr. Martinac s “Važnošću borbe protiv dopinga u sportu”, a nastavlja se s njezinim autorskim doprinosom na temu o “Dozvoljenim sredstvima dopunske prehrane”, te “Anemičnom hipoksijom u sportu” dr. Borisa Labara, “Postupcima doping kontrole i terapijskim izvješćima” dr. Dinka Pivalice, “Pravnim dvojbama u vezi dopinga u sportu” dr. Hrvoja Kačera, “Popisom zabranjenih sredstava” dr. Mladena Jemendžića, “Dopingom, antidopingom i ‘mindsetbody’ rekondicioniranjem” dr. Vlaste Brožičević, te završava - popisima zabranjenih sredstava u 2018., 2019. i 2020. godini, koje je kreirao ili sukreirao dr. Zoran Manojlović.

- Moram reći da me i sportaši i treneri svakodnevno pitaju o određenim sredstvima i to je ispravan put. Marin Čilić samo jednom nije pitao što uzima pa je bio dopingiran - istaknula je Mimi Vurdelja.

Glavna kreativna energija Zdravstvene komisije HOO-a i nutricionizma hrvatskih sportaša potom je predstavila projekt budućnosti - Virtualni institut sportske medicine, u kojem će participirati tridesetak vrhunskih liječnika, na raspolaganju hrvatskim sportaši(ca)ma od 0 do 24 sata (uostalom, kao što je to i ona osobno. Kriteriji odabira eksperata su licencije, akreditacije i dugogodišnji rad u sportu, a dolaze iz gotovo svih područja medicine.

Uz posebnu zahvalu zagrebačkom KB-u Merkur, splitskom KBC-u, s kojim je upravo na ovom događaju potpisan i ugovor o suradnji (KBC Split - HOO), poliklinici Croatia te brojnim drugim ustanovama i pojedincima, mr. Vurdelja je istaknula kako dr. Saša Janković iz bolnice Sv. Duh svake godine odradi 10 do 15 operacija na uputnice HZZO-a, čime hrvatskom sportu uštedi 300 do 500.000 kuna.

Među tridesetak eksperata u novom projektu, kojeg je najavila Mimi Vurdelja, sudjelovat će velik broj eminentnih liječnika, predvođenih ponajviše zagrebačkim (Labar, Nemec, Janković, Gabrić, Jukić, Marković, Jemendžić, Jakopović, Čičak, Borić, Rotim, Vukić, Kvesić, Tomasović, Bačić, Letilović, Starešinić, Rahelić, Manola, Šitum, Gregurić, Lešić i dr.) i splitskim stručnjacima (Pivalica, Čukelj, Fabijanić, Kolja Poljak, Punda, Kontić i dr. ).

Za primjer brze i uspješno odrađene intervencije (“prema svim pravilima i propisima”), Vurdelja je apostrofirala suradnju HOO-a i Hrvatskog veslačkog saveza (HVS) u slučaju nedavne operacije kuka olimpijca Damira Martina, pri čemu je ključno posredovao brončani veslački olimpijac iz 2000. godine, dr. Tomislav Smoljanović.

Na panelu, u kojem su sudjelovali zlatni olimpijci braća Sinković i Josip Glasnović te gimnastičari - bivši Marijo Možnik i aktualni olimpijac za Tokio Tin Srbić, čule su se samo pohvalne riječi za nutricionisticu Mimi Vurdelju. Tako je Martin Sinković izjavio da, zahvaljujući njoj, i ne zna što je to doping, a Marijo Možnik - da je ona “druga mama hrvatskim sportašima”.

Činjenica je da će i uoči OI u Tokiju, svi naši olimpijci i treneri morati dobro provjeriti što smiju koristiti kao dodatak prehrani, a adresa za provjeru svih dvojbi - dobro je poznata. (hoo/vk)