Karlovac, 26. listopada 2019. - U suradnji sa Zdravstvenom komisijom Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Karlovačka sportska zajednica, Karlovački savez sportske rekreacije i Zajednica sportova Karlovačke županije organizirali su u kongresnoj dvorani Slatkovodnog akvarija Aquatika simpozij “Doping u vrhunskom sportu i sportskoj rekreaciji”. Namijenjen je trenerima, sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima, a i ovom prilikom pružio je kvalitetnu edukaciju o štetnosti dopinga. Predavači su bili vrhunski stručnjaci na tom području, članovi Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora: Miran Martinac, Mimi Vurdelja, Boris Labar, Zoran Bahtijarević, Dinko Pivalica, Hrvoje Kačer i Zoran Manojlović.

Simpoziju su nazočili i županijska pročelnica za školstvo Marija Medić, pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta HOO-a Siniša Krajač te član Upravnog odbora Karlovačke sportske zajednice Marin Svetić. U obraćanju skupu Siniša Krajač je istaknuo da Hrvatski olimpijski odbor redovito organizira edukacije namijenjene sportašima i sportskim djelatnicima.

- Hrvatski olimpijski odbor vodi skrb o vrhunskom sportu, ali i naravno brine i skrbi o sportu na lokalnoj razini, od kuda sve kreće, gdje odrastaju ti vrhunski sportaši. Tako je eto, uz sve ostalo, organizirana i edukacija kroz simpozij za sportske djelatnike, kako bi se educirali o dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima u sportu, ne samo u vrhunskom sportu, nego u sportu općenito. Na taj način Hrvatski olimpijski odbor pokušava educirati i dati svoj doprinos u edukaciji sportskih djelatnika i sportaša, koji žele čuti nešto o tome, kako bi znali što smiju, a što ne smiju koristiti - kazao je Krajač.
Stručna tajnica Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora i voditeljica Zdravstvene skrbi i prehrane vrhunskih sportaša Mimi Vurdelja istaknula je da je cilj simpozija bio ukazati koliku štetu može donijeti doping.
- Mi smo s ovim serijalom simpozija započeli prije dvije godine, želja nam je približiti sve opasnosti dopinga i korištenja zabranjenih supstanci i metoda trenerima, sportašima i sportskim djelatnicima. Odradili smo simpozije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Opatiji. Na poziv Karlovačke sportske zajednice i Zajednice sportova Karlovačke županije održali smo simpozij i u Karlovcu. Mi članovi Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora ukazali smo koliko štete može donijeti doping, koliko je vrijedno da je sport čist. Pokazali smo koliko je značajno da život bude iznad sporta i sportskog rezultata, jer jedino na takav način, poštujući sva načela olimpijskog pokreta, fair playa, čistoće jednakih prava i jednakih mogućnosti možemo pravilno vrednovati rezultate u sportu - kazala je Mimi Vurdelja.

Na temelju dosad održanih simpozija očekuje se i skorašnja objava zbornika. (hoo/bo/karlovacki.hr)