Opatija, 2. listopada 2018. - Nakon Zagreba, Splita i Osijeka, u Opatiji je održan posljednji u nizu Simpozija o dopingu u vrhunskom sportu, u organizaciji Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

 

Pred brojnim sportašima i sportskim djelatnicima Rijeke, Kvarnera i Istre, kao i djelatnicima Primorsko goranske županije predavanja su održali naši ugledni predavači, s dugogodišnjim iskustvom u borbi ili prevenciji najveće pošasti modernog sporta.  
Svima nazočnima dobrodošlicu je poželio dogradonačelnik Opatije dr. Emil Priskić poželjevši da se ponovno vratimo u Opatiju, izrazivši zadovoljstvo što je „tako vrijedna tema s vrijednim sportskim radnicima stigla i u prekrasnu Opatiju“. Potom je načelnik sektora za razvoj sporta u SDUŠ-u, Darko Vučić, u svojstvu izaslanika državne tajnice za šport Janice Kostelić, naglasio veliku vrijednost čistoće sporta I kontinuitet edukacije na kojoj HOO i njegova Zdravstvena komisija godinama uspješno rade.

Kao prvi predavač za govornicu je izašao predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a dr. Miran Martinac. Naglasio je da je doping varanje i da je iznimno važno uvijek pitati i provjeravati kako bismo bili sigurni u ono što sportaš konzumira. U nastavku je na temu dopinga s pravnog stajališta i dvojbama povezanim s tim govorio prof. dr. Hrvoje Kačer. Mr. ph. Mimi Vurdelja naglasila je da vrijednost života treba biti iznad sportskog rezultata, a svi proizvodi ili dodaci prehrani sportaša (za trening, natjecanje, oporavak, putovanje...) moraju biti registrirani, provjereni, certificirani (GMP certifikat dobre proizvođačke prakse ) i ono što je najvažnije - ne smiju štetiti zdravlju.
Dr. Zoran Bahtijarević je govorio o zamkama i pogreškama koje mogu biti kobne sportašima koji posegnu za dopingom, dok je dr. Boris Labar na temu anemične hipoksije u sportu istaknuo važnost kisika, ali i štetnost eritropoetina. Doc. dr. Dinko Pivalica govorio je kao licencirani doping kontrolor o samom postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima, a dr. Vlasta Brozičević o povijesti dopinga. Za kraj izlaganja prim. dr. Zoran Manojlović upoznao je nazočne s aktualnom listom nedopuštenih sredstava.

Na okruglom stolu pod nazivom Moj pogled na doping sudjelovali su bivši vaterpolist, sada trener Zoran Roje, donedavni predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Predrag Svoboda i proslavljeni košarkaški olimpijac, danas trener, Aramis Naglić. Nažalost, u zadnji trenutak sudjelovanje su otkazali ranije najavljeni teniski stručnjak Nikola Pilić (zbog snimanja filma s Novakom Đokovićem), te zlatni olimpijci Sara Kolak i Giovanni Cernogoraz, koji su se ispričali zbog zauzetosti sportskim obvezama. (hoo)