Osijek, 8. lipnja 2018. - Nakon uspješno provedenog skupa u Splitu, Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) organizirala je i u Osijeku simpozij na temu “Doping u vrhunskom sportu”. Trenutak za takav stručni skup u Osijeku vrlo dobro je pogođen jer grad na Dravi ovih je dana u središtu domaće sportske javnosti - ugošćuje i nogometnu i rukometnu reprezentaciju (protiv Senegala i Crne Gore).

Započetak je predsjednik Zdravstvene komisije dr. Miran Martinac govorio o važnosti stalne borbe protiv dopinga, a potom je mr. ph. Mimi Vurdelja pojasnila sve o dozvoljenim sredstvima u dopunskoj prehrani sportaša. Istaknula je kako konzumirani proizvodi moraju biti registrirani, prethodno provjereni i čisti u odnosu na doping.
Jedan od najdugovječnijih članova HOO-ove Zdravstvene komisije i najvećih autoriteta na tom području, prof. dr. Boris Labar, govorio je na temu Anemične hipoksije u sportu, a dr. Zoran Bahtijarević o najčešćim zamkama i pogreškama u dopingu.
Nakon rasprave i kratke stanke, drugi dio simpozija otvorio je doc. dr. Dinko Pivalica predavanjem o postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima. Na brojne pravne dvojbe u vezi dopinga odgovorio je prof. dr. Hrvoje Kačer, a s popisom zabranjenih sredstava za 2018. godinu nazočne je upoznao dr. Damir Jemenčić.
Uslijedila je rasprava te 60-minutni okrugli stol na temu Moj pogled na doping, sa sudjelovanjem eminentnih osječkih sportašica i sportaša, trenera i liječnika (Kaja Ileš, Mirna Rajle Brođanac, Marko Babić, David Šain, Ivan Horvat, Robert Seligman, braća Lončarić, Krešimir Ižaković...).
I završna riječ pripala je predsjedniku Zdravstvene komisije HOO-a dr. Miranu Martincu. Ukazao je na potrebu multidiscplinarnog pristupa vrhunskim sportašima u svrhu borbe protiv neželjenog dopinga. Simpozij na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera održan je pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a poslovično sjajan domaćin bila mu je Zajednica sportova Osječko-baranjske županije. (hoo/vk)