Opatija, 6. lipnja 2018. - U organizaciji Riječkog sportskog saveza u Opatiji je održana međunarodna konferencija u sklopu projekta JUST SPORT, a tema je bila borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju. Na prvoj takvoj konferenciji u Hrvatskoj nazočilo je oko 130 sudionika, a glavna rasprava se usredotočila na problem nekontroliranog korištenja različitih suplemenata, dodataka ishrani i doping među rekreativcima.

Kako je kazala voditeljica projekta Verica Mance (Riječki sportski savez), iako u Hrvatskoj ne postoji istraživanje o korištenju dopinga kod rekreativaca, na zabrinjavajuće stanje ukazuje anketa provedena među fitness trenerima i rekreativcima na početku projekta. Čak 90% anketiranih ne informira se o dodacima prehrani koje koriste radi poboljšanja rezultata treniranja, povećanja tjelesne mase ili postizanja boljeg izgleda, a upravo zbog neinformiranosti i nedovoljno reguliranog tržišta, nekritičkom konzumacijom mogu itekako naštetiti vlastitom zdravlju.

Upravo su na važnost edukacije i podizanja svjesnosti o važnosti informiranja što se konzumira na konferenciji za novinare upozorili predstavnici institucija na lokalnoj i državnoj razini. Na važnost edukacije i informiranja ukazali su Krešimir Šamija iz Središnjeg državnog ureda za sport, Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Siniša Krajač iz Hrvatskog olimpijskog odbora, koji su naglasili kako valja u prvom redu educirati djecu kroz obrazovni sustav, a onda rekreativce i trenere.

Kao poseban gost na konferenciji je sudjelovao Andreas Krieger čije je ime prije promjene spola bilo Heidi Krieger. Radi se o nekadašnjoj vrhunskoj atletičarki Istočne Njemačke, europskoj prvakinji u bacanju kugle, koja je zbog nekontroliranog konzumiranja dopinga imala niz zdravstvenih problema. Krieger je istaknuo kako se štete koje uzimanje dopinga čini za zdravlje sportaša, može preslikati i na nekontrolirano uzimanje raznih dodataka prehrani kod rekreativaca.

Projekt JUST SPORT, vrijedan 450.000 eura, financiran je sredstvima Europske unije i Vlade Republike Hrvatske. Uz Riječki sportski savez, u projektu sudjeluju partneri - Slovenska antidopinška agencija, Sportska zajednica regije Vasterboten iz Švedske, Nacionalna sportska razvojna agencija iz Bugarske, grad Mirandella iz Portugala i agencija CESIE (specijalizirana Agencija za pripremu i provedbu projekata) iz Italije. Projekt je započeo 1. siječnja 2017. godine, a završava 30. lipnja 2018. godine. (hoo/web Grada Rijeke)