Zagreb, 5. lipnja 2018. - Pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prostorijama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Poljoprivredni fakultet, Aula Magna, 2. kat) u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine, od 13 do 19 sati, održat će se simpozij na temu "Doping u vrhunskom sportu". Organizator je Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora, čiji će eminentni članovi i raščlaniti spomenutu problematiku koja opterećuje moderni sport.

Započetak će predsjednik Komisije dr. Miran Martinac govoriti o važnosti stalne borbe protiv dopinga, potom će mr. ph Mimi Vurdelja imati izlaganje o dozvoljenim sredstvima dopunske prehrane, prof. dr. Boris Labar na temu Anemične hipoksije u sportu te dr. Zoran Bahtijarević o najčešćim zamkama i pogreškama u dopingu.
Nakon rasprave i kratke stanke, drugi će dio simpozija predavanjem o postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima otvoriti doc. dr. Dinko Pivalica. Neke pravne dvojbe u vezi dopinga pojasnit će prof. dr. Hrvoje Kačer, a s popisom zabranjenih sredstava za 2018. godinu nazočne će upoznati dr. Damir Jemenčić.
Uslijedit će rasprava te 60-minutni okrugli stol na temu Moj pogled na doping, sa sudjelovanjem eminentnih osječkih sportašica i sportaša, trenera i liječnika (Kaja Ileš, Mirna Rajle Brođanac, Marko Babić, David Šain, Ivan Horvat, Robert Seligman, braća Lončarić, Krešimir Ižaković...).
Završna riječ pripast će predsjedniku Zdravstvene komisije HOO-a dr. Miranu Martincu. (hoo/vk)