Zagreb, 4. listopada 2017. - Nakon iznimno uspješnog travanjskog skupa u Zagrebu, simpozij „Doping u vrhunskom sportu“ održat će se 6. listopada 2017. godine i u drugom po veličini hrvatskom gradu. Domaćin mu je Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, a organizator Hrvatski olimpijski odbor (HOO), čija je Zdravstvena komisija nositelj glavnih aktivnosti.


Eminentni predavači i zanimljive teme njihovih izlaganja najbolja su pozivnica za sudjelovanje na simpoziju kojeg će u ime HOO-a otvoriti dopredsjednik Željko Jerkov. U prvom dijelu programa o važnosti stalne borbe protiv dopinga govorit će predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a dr. Miran Martinac, na temu dopuštenih sredstava u dopunskoj prehrani mr. ph. Mimi Vurdelja, o anemičnoj hipoksiji u sportu prof. dr. Boris Labar, a na najčešće zamke i pogreške u dopingu u svom će predavanju ukazati dr. Zoran Bahtijarević. 


Nakon rasprave i kratke stanke, o postupku doping kontrole i terapijskim izuzećima govorit će doc. dr. Dinko Pivalica, o pravnim dvojbama povezanim s dopingom prof. dr. sc. Hrvoje Kačer, a s popisom zabranjenih sredstava za 2017. godinu nazočne će upoznati dr. Zoran Manojlović.

Završni dio simpozija bit će u znaku okruglog stola pod nazivom „Moj pogled na doping“. Sudjelovat će vaterpolski stručnjak Neven Kovačević, proslavljena atletičarka Blanka Vlašić, rukometni trener Petar Metličić, novi košarkaški izbornik Ivica Skelin i naša ponajbolja judašica Barbara Matić.  Na HOO-ovu stručnom skupu u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, očekuje se nazočnost stotinjak sportaša, trenera i sportskih djelatnika.

(hoo/vk)