Zagreb, 18. lipnja 2003. - Ambulante sportske medicine organizirane u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku Šibeniku i Dubrovniku mogu početi s radom, sa zadovoljstvom je konstatirao predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a predsjedavajući osmoj sjednici održanoj u Zagrebu 18. lipnja.

Podsjećajući da je njihova prvenstvena zadaća praćenje zdravstvenog statusa potencijalnih i olimpijskih kandidata za OI Atena 2004. godine, prof. dr. Labar izvijestio je da će u radu sportskih ambulanti surađivati čitav tim konzilijarnih liječnika različitih specijalnosti. Takvim pristupom Hrvatski olimpijski odbor želi u potpunosti osigurati vrhunsku zdravstvenu skrb i zaštitu zdravlja sportaša.

U sustavu ambulanta sportske medicine djelovat će i odjel za praćenje prehrane na čelu s dugogodišnjom stručnom suradnicom HOO-a, nutriocionisticom i farmakologinjom mr. sc. Mimi Vurdeljom čija će temeljna zadaća i dalje biti edukacija o prehrani vrhunskih sportaša i pravilna provedba vitaminizacije i sportske prehrane u skladu s preporukama za korištenje isključivo znanstveno ispitanih i registriranih proizvoda na tržištu.

Ističući važnost i značenje redovitih doping kontrola u skladu s međunarodnim pravilima Svjetske agenciie za doping (WADA), prof. dr. Boris Labar najavio je i intenzivan rad podkomisije za doping, osobito u radu s potencijalnim i evidentnim olimpijskim kandidatima za OI Atena 2004. u predolimpijskoj 2003. godini. Potičući čvrstu suradnju s ambulantama sportske medicine u hrvatskim gradovima, prim. dr. Fučkar, višegodišnji voditelj podkomisije sugerirao je da se liste nedozvoljenih sredstava koje se po potrebi obnavljaju, uz cjelovitu informaciju o dopingu, dostavljaju, kako ambulantama sportske medicine, tako i svim stručnjacima koji rade u sportu.

U namjeri da intenzivira realizaciju programa zdravstvene skrbi vrhunskih sportaša, Zdravstvena Komisija HOO-a najavila je i tečajeve sportske medicine za sportske liječnike, a koji bi počeli u rujnu 2003. godine.