ZAGREB, 24. studenoga 2014. - Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) sastala se 24. studenoga 2014. godine s predstavnicima i liječnicima nacionalnih sportskih saveza (NSS).

Predsjednik Komisije prof.dr.sc. Boris Labar naglasio je kako je cilj sastanka prije svega usuglasiti se oko procedura kada su u pitanju zbrinjavanje ozlijeđenih sportaša, o čemu je govorio član Komisije HOO-a dr. Dinko Pivalica, te dodatna prehrana i vitaminizacija u nadležnosti nutricionistice HOO-a Mimi Vurdelje. Iako je zdravstvena skrb u HOO-u predviđena za sportaše u razvojnim programima HOO-a, Zdravstvena komisija je uvijek na raspolaganju i svim ostalim sportašima kojima su potrebni savjet ili pomoć. Zdravstvena skrb i zaštita sportaša preduvjet su za sportske rezultate, a HOO kroz redovne sistematske preglede, kontinuiranu dijagnostiku, dopunsku prehranu te specijalnu dijagnostiku vodi brigu o zdravlju sportaša, pri čemu i sponzorski ugovori s Poliklinikom Aviva i osiguravateljskom kućom Croatia osiguranje igraju značajnu ulogu.

Zdravstvena komisija HOO-a od idućeg će mjeseca provoditi tečajeve sportske medicine kako bi se što bolje osposobili liječnici za rad u sportu. Tečajevi će se održavati svakih nekoliko mjeseci na medicinskim fakultetima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, bodovat će se kao stalno usavršavanje doktora medicine, a na njima mogu sudjelovati i fizioterapeuti, pojasnio je prof.dr. Miroslav Smerdelj, član Komisije.

Na sastanku je doc.dr.sc. Marko Jakopović predstavio ideju Komisije o Hrvatskom institutu za sportsku medicinu. Većina zdravstvene skrbi u hrvatskom sportu danas se temelji na entuzijazmu i dobrovoljnom sudjelovanju zdravstvenih djelatnika. Zdravstvene komisije pojedinih NSS-a djeluju potpuno individualno bez sustavnog preventivnog pristupa, a mreža sportskih ambulanti nije dostatna da pruži zdravstvenu skrb svim sportašima u Hrvatskoj. Iz tog razloga Zdravstvena komisija HOO-a predlaže osnivanje Instituta koji bi vodio brigu o zdravlju sportaša, razvijao sportske medicinske znanosti te educirao sportaše, sportske djelatnike i zdravstvene djelatnike u sportu. Zamišljen je kao virtualni Institut koji bi informacijski povezao već postojeće institucije u sustavu - HOO, zdravstvene ustanove, ambulante sportske medicine, Hrvatsku anti-doping agenciju, NSS-e i ostale zainteresirane. (hoo/msč)